Hétfő-Vasárnap: 10:00-18:00 +36 30 / kattintson

Erasmus+ „Közösségek Múzeuma”

HU EN DE
Királyi Kastély

Erasmus+

Erasmus+

Projektzárás, bemutató

A projektet a külföldi partnerekkel közösen online fórumon tervezzük bemutatni, melyre szeretettel várjuk az érdeklődő szakembereket. 

Az esemény időpontja: 2023.01.31. 14:00

Az eseményre a muzeumpedagogia@kiralyikastely.hu címre várjuk a regisztrációkat 2023.01.26-ig.
Kérjük, hogy a regisztrációnál tüntessék fel a nevüket, beosztásukat, intézményüket és hogy hány fővel venne részt az online bemutatón. Az online alkalom linkjét a visszaigazoló e-mailben fogjuk elküldeni. 

Bármilyen kérdés esetén forduljanak bizalommal Demeter-Guba Erzsébet, múzeumpedagógushoz: 06 30 396 5476, muzeumpedagogia@kiralyikastely.hu

A projekt előzményei:

MOC | Erasmus+

Közösségek Múzeuma projekt

A lengyel wilanówi III. János Király Kastélymúzeummmal és az olasz Stazione Utopia szervezettel közösen létrehozott Közösségek Múzeuma projekt keretein belül a tudás- és tapasztalatcserén túl,  a fent megnevezett intézmények képzéseket tartanak azzal kapcsolatban, hogyan is lehet ösztönözni a helyi közösségeket a múzeumokban szervezett önkéntes tevékenységben való részvételre. E képzések célja az önkéntesek felkészítése arra, hogy ők érdekes narratívákat alkothassanak adott történelmi, kulturális, avagy természeti örökségekről saját tapasztalataik, valamint egyedi edukációs módszerek felhasználásával.

A lengyel és olasz kollégákkal együttműködve, olyan oktatási eszköz – vagyis az ún. „narratív kocka” létrehozását tervezzük – , amely az önkéntesek és oktatók számára jelentős segítséget nyújt atéren, hogy megtanuljanak egyedi történetet felépíteni, vitákat kezdeményezni, saját gondolatokat és önálló véleményt megfogalmazni egy-egy örökséghez kapcsolódó tárgyról vagy jelenségről. 

A „narratív kocka” mindenki számára ingyenesen elérhető (letölthető) és használható lesz.

A projekt az Európai Unió ERASMUS+ programja társfinanszírozásával jött létre. KA2

Támogatási Szerződés 2020-1-PL01-KA204-081917 sz.

 

Találkozók:

1.TPM (Transational project meeting) > WILANÓW, PL

Időszak: 2021.09.07.- 2021.09.08

Fogadó szervezet: III. János Király Palotájának Múzeuma, Wilanów, Varsó, Lengyelország

Résztvevők száma (a Gödöllői Királyi Kastélytól): 3 fő

 1.LTT Meeting (Learning Teaching Training) > FIRENZE, IT 

Időszak: 2021.10.25- 2021.10.29 

Fogadó szervezet: Stazione Utopia, Firenze, Olaszország 

Résztvevők száma: 3 fő

2.LTT Meeting (Learning Teaching Training) > WILANÓW, PL

Időszak: 2022.02.07.- 2022.02.11 

Fogadó szervezet: III. János Király Palotájának Múzeuma, Wilanów, Varsó, Lengyelország 

Résztvevők száma: 3 fő

2. TPM (Transational project meeting) > FIRENZE, IT

Időszak: 2022.10.03.- 2022.11.03 

Fogadó szervezet: Stazione Utopia, Firenze, Olaszország 

Résztvevők száma: 9 fő

3. LTT Meeting (Learning Teaching Training) > GÖDÖLLÕ, HU 

Időszak: 2022.07.04.- 2022.07.08 

Fogadó szervezet: Gödöllői Királyi Kastély, Magyarország

Résztvevők száma: 3 fő

4. LTT Meeting (Learning Teaching Training) > WILANÓW, PL

Time: 19.09.2022 – 23.09.2022

Fogadó szervezet: III. János Király Palotájának Múzeuma, Wilanów, Varsó, Lengyelország 

Résztvevők száma: 3 fő

Folytatjuk a “Közösségek Múzeuma” projektet az Európai Unió Erasmus + programja társfinanszírozásában.

A willanówi kastélymúzeummal (Museum of King Jan III’s Palace at Wilanów), valamint a firenzei Stazione Utopia civil szervezettel együttműködve ismereteket és tapasztalatokat cseréltünk, tréningeken vettünk részt annak érdekében, hogy hatékony módon tudjuk  a múzeumok környezetében élő helyi közösségek tagjait az önkéntes munkájukon belül arra képezni, hogy érdekesen és élményszerűen mutassák be a környezetükben lévő természeti és kulturális örökséget. 

A lengyel és olasz kollégákkal együtt kidolgoztunk egy mindenki számára elérhető oktatási eszközt, a történetkockát, amely támogatja az önkénteseket és a múzeumi munkatársakat abban, miként építsenek fel egy különleges történetet, és milyen módon közelítsék meg egyedien az adott műtárgyat vagy jelenséget, miközben a saját élményeiket és történeteiket is beépítik az általuk elmondottakba.

A projekt részeként végrehajtott tevékenységek:

  • A programban kiválasztott wilanówi és firenzei szakértők egy csoportjával közösen tapasztalatot cseréltünk a bevált gyakorlatok terén, majd egymást képeztük olyan területeken, mint például az önkéntesekkel és bevándorlókkal való munka, valamint az intézményekhez kapcsolódó közösségek kialakítása. A projekt során négy találkozóra került sor: kettőre Varsóban, kettőre Firenzében, illetve egy találkozóra Gödöllőn.
  • A nemzeteken átívelő projektmegbeszélések (TPM) segítették a résztvevő szervezetekben a tervezett tevékenységek hatékony megvalósítását.
  • Egy oktatási eszköz, az úgynevezett történetkocka kifejlesztése volt a projekt egyik célja. Az eszköz támogatja a felnőttképzésben résztvevőket a helyi közösségekkel való kapcsolatfelvételben és az önkéntes programokba való bevonásban is.
  • Az általunk szerzett tapasztalatok megosztását, valamint a közösen kifejlesztett oktatási eszköz bemutatását 2023 januárjában egy online szeminárium keretében tervezzük. 
  • Cikksorozat írása is része volt a tevékenységeinknek, olyan témákban, mint például az informális felnőttképzés, vagy a helyi közösségek bevonása az intézmények tevékenységeibe. Az eddigi cikkeket az Electronic Platform for Adult Learning in Europe (EPALE) honlapon találhatják meg, egyelőre angolul és lengyelül olvashatók:  Local community engagement in museum programs: practices, experiences and challenges és Też tak chcę! címmel. 

Történetkocka - egy új oktatási eszköz

Az Erasmus+ program finanszírozásában megvalósult “Közösségek Múzeuma” projekt keretében a wilanowi kastéllyal (Museum of King Jan III’s Palace at Wilanów), valamint a firenzei Stazione Utopia civil szervezettel közösen egy mindenki számára elérhető oktatási eszköz készült. 

A történetkocka célja, hogy az önkénteseket segítse a múzeumokhoz kötődő különleges és magával ragadó történetek megalkotásában.

Két kockát terveztünk a projektben: 

  • az Érzékelések kockáját, amely az érzékelésen keresztül segíti a műtárgyak felfedezését
  • az Értelem kockáját, amely segíti a használókat a kritikai és reflektív megközelítésben 

A történetkockák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kérdéseket tegyenek fel a kulturális örökségi helyszínről, illetve a múzeum tárgyairól, új megközelítésben tekintsenek rájuk, és ösztönözze őket a közös tanulásra és a párbeszédben való részvételre. Az eszköz kezdő és haladó tárlatvezetőkkel is egyaránt használható. A történetkockák széleskörű megoldást kínálnak a felnőttoktatásban.

A projektet az Európai Bizottság az európai szintű stratégiai partnerségeket támogató Erasmus+ program keretében társfinanszírozta. Az oktatással és képzéssel kapcsolatos projektek elősegítik a tudás gyarapodását Európában, és lehetővé teszik az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek - fenntartható fejlődés és társadalmi befogadás - megvalósítását.

Töltse le a részletes útmutatót és a történetkockák grafikai sablonját:

Az instrukció és a kockák sablonjai innen tölthetőek le: Történetkocka

Aktuális

Hírek és információk

Közösségek múzeuma projektzáró

Közösségek múzeuma projektzáró

Történetkocka - egy új oktatási eszköz
Elolvasom
A királyné születésnapjára most a Gödöllői Királyi Kastély kapott ajándékot.

Sisi születésnapján ajándék a gödöllői Kastélynak

  Sisi születésnapján ajándék a gödöllői Kastélynak Erzsébet királyné, Sisi 1837. december 24-én született Münchenben. Mára egyik legkedvesebb kastélya, a Gödöllői Királyi Kastély – ahol több, mint 2000 éjszakát-, köztük 9 karácsonyt töltött –, a világon az egyik legismertebb Sisi kultuszhely. Az idei évben a Kastély állandó kiállítását 200 000 látogató tekintette meg, a magángyűjtők királynéval kapcsolatos tárgyaiból létrehozott, „Az én Sisim” című időszaki kiállítást pedig szeptemberi megnyitása óta 30 000 vendég járta be. A királyné születésnapjára most a Gödöllői Királyi Kastély kapott ajándékot. A FreylerArt Galéria tulajdonosa, F. Tóth Zoltán úr egy különleges portrépárral lepte meg az intézményt. Az elefántcsont szeletekre festett Erzsébet- és Ferenc József-képek ismeretlen festő által készültek, eredeti, 100 év körüli domború üveg védi azokat. A képpár érdekessége még, hogy láthatóan egyszerre készültek, összetartoznak, de a király fiatalabbnak tűnik feleségénél. Az ajándékot 2022. december 28-án adta át F. Tóth Zoltán a gödöllői Kastély igazgatójának, dr. Ujváry Tamásnak. A következő hetekben a kastély muzeológusai igyekeznek kideríteni, hogy a miniatűrök mikor és milyen célból készültek.    
Elolvasom
EMLÉKKIÁLLÍTÁS KÁROLY KIRÁLY HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

SZÁMŰZÖTTKÉNT MADEIRÁN

EMLÉKKIÁLLÍTÁS KÁROLY KIRÁLY HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL   Válogatás a Madeirai Levéltár és Könyvtár, valamint a Habsburg Ottó Alapítvány gyűjteményéből Időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastély földszintjén, a Sala Terrenaban 2022.november 28.—2023. április 1. További információ: a kiállításról valamint  a megnyitóról és a könyvbemutatóról.
Elolvasom
Csordás Klára - Mesés Operák

Csordás Klára - Mesés Operák

Csordás Klára 2023. február 18-án a Gödöllői Királyi Kastélyban! Operettslágerek – amelyek átlendítenek a tavaszba! A tervezett program: HÄNDEL : Ombra mai fu – Xerxes VIVALDI : Anderò, volerò, griderò – Orlando finto pazzo HÄNDEL : Where ‘er you walk – Semele VERDI : In solitaria stanza VERDI: Stride la vampa-Il Trovatore BERLIOZ: Je vais mourir… - Les Troyens MASSENET: Me marier, moi ! - Don Quichotte SAINT-SAËNS : Mon cœur s’ouvre a ta voix –Sámson és Delila BIZET : Habanera – Carmen MASSENET: Ne me refuse pas - Hérodiade MASCAGNI : Ave Maria – Parasztbecsület BERNSTEIN : I feel pretty – West Side Story GERSHWIN : Summertime – Porgy és Bess   Csordás Klára 6 évesen kezdte zenei tanulmányait egy a Kodály-módszert alkalmazó iskolában, s emellett zongoraórákat vett. 16 évesen a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta tanulmányait, ahol operaénekesi és zenetudósi diplomát is szerzett. Tanárai többek között Fekete Mária, Kurtág György, Kroó György, Dobszay László, Rajeczky Benjamin, Kovács Sándor, Tallián Tibor és Somfai László voltak. 2018-ban megszerezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a doktori fokozatot (DLA). Számos mesterkurzuson vett részt, többek közt Jevgenyij Nyesztyerenkóval, Hans Hotterrel és Helmut Rillinggel. Diplomájának megszerzése után a Bécsi Zeneakadémián tanult tovább Hilde Rössel-Majdannál. Ezután Stockholmban dolgozott Nicolai Geddával, majd New Yorkban Dan Marekkel és Párizsban Peggy Bouveret-vel valamint Janine Reiss-szel. Énekművészi pályáját szólistaként a Nemzeti Filharmóniánál, operaénekesként pedig Bécsben kezdte a Volksoperben. Később a Mannheimi Nemzeti Színházba szerződött. Ezután négy évig a Stockholmi Királyi Operaházban és a Folkoperanban dolgozott a neves színpadi rendezővel, Lars Rudolfsonnal. Fellépett Párizsban az Opéra Bastille-ban, a Théâtre des Champs-Élysées-ben, a Théâtre Chatelet-ben, Liège-ben az Opéra Royal de Wallonie-ban, Buenos Airesben a Teatro Colónban, a Teatro Avenidában és a Bregenzer Festspielen. Főbb szerepei: Dido, Amastre, Armide, Dorabella, Cherubino, Rosina, La Cenerentola, Adalgisa, Marguerite, Maddalena, Preziosilla, Meg Page, Eboli, Amneris, Brangäne, Fricka, Waltraute, Kundry, Carmen, Giulietta, Dalila, Charlotte, Hänsel, Orlofsky, Jocaste, Judit.   Koncertrepertoárján szerepelnek a Bach-passiók és számos kantáta, Händel: Messiás, Pergolesi: Stabat mater, Haydn-, Mozart- és Beethoven-misék. Rossini: Stabat mater, Petite messe solennelle, Berlioz: Les nuits d’été, Wagner: Wesendonck-Lieder, Isoldes Liebestod, Verdi: Requiem, Brahms: Vier ernste Gesänge, Alt-Rhapsodie, Mahler: Das Lied von der Erde, 2. és 3. szimfónia, Kindertotenlieder, Fünf Rückert Lieder, Lieder eines fahrenden Gesellen, Fünf frühe Lieder (Berio hangszerelésével).   XX. századi repertoárjának fontosabb művei: Schönberg: Lied der Waldtaube, Boulez: Le marteau sans maître, Berio: Folk songs, Gubaidulina: Galgenlieder, Kagel: Mitternachtsstük, Ein Brief, Quodlibet, Schnittke: 3 Szenen, Sciarrino: La perfezione di uno spirito sottile, Le voci sottoventro, Rihm: Lenz Fragmente, Vierte Abgesangsszene, Dusapin: Canto, Pintscher: L’espace dernier (párizsi világpremier). A jelenleg Párizsban élő, Cziffra-díjas énekes koncerteket és szólóesteket adott többek között Budapesten a Zeneakadémián, a Vigadóban, a Magyar Rádióban, a bécsi Konzerthausban, Párizsban a Cité de la Musique-ban (a l’Ensemble intercontemporainnel), a Radio Franceban, az UNESCO-ban, Münchenben a Herkulessaalban (a Bayerische Rundfunkkal), Londonban a Wigmore Hallban, a  Gulbenkian Foundationban, Lisbonban, New Yorkban, Am Hagenben, Frankfurtban, Hamburgban, Szófiában, Stuttgartban, Oaxacában, Montrealban, Phoenixben, Genfben és Tbilisziben.   A kortárs zene világában dolgozott Eötvös Péterrel, Wolfgang Rihmmel, Szofia Gubajdulinával, Salvatore Sciarrinóval, Matthias Pintscherrel és Sáry Lászlóval. Mauricio Kagellel szoros munkakapcsolatban állt két évtizeden át, számos produkciójában működött közre.   Több mint húsz éve, felhasználva zenetudományi tanulmányait tematikus koncerteket állít össze narrátorral és zenekarral vagy zongorával:  Grieg, Schumann, Brecht, Operamesék, Hat zeneszerző – hat sors, Dietrich és Gabin. Az anyanyelvén kívül angolul, németül, franciául, svédül spanyolul és olaszul  beszélő énekművész orosz, lengyel és norvég nyelven is énekel, így dalrepertoárja kivételesen gazdag.   Bartók-dalokat tartalmazó CD-je a Pyramid Recordsnál, Chants Sacrés című, Fassang Lászlóval készített albuma pedig a Forlane kiadónál jelent meg. Sáry László: Hyperion sorsdala c. szerzői CD-je Gémesi Géza vezényletével a BMC Records gondozásában jelent meg. A jegyek megvásárolhatóak a Kastély pénztárában, valamint a www.jegy.hu oldalon.
Elolvasom
Február 17-én

ZÁRVA - 2023. február 17-én!

február 17-én a Gödöllői Királyi Kastély zárva tart. Megértésüket ezúton is köszönjük!  
Elolvasom
A Cafe Ida várja vendégeit az ünnepeket alatt és télen is!

A Cafe Ida várja vendégeit az ünnepeket alatt és télen is!

A Cafe Ida - Kastélykávézó - az ünnepeket alatt és télen is várja vendégeit! A már megszokott kiváló minőségű kávé különlegességeken és desszerteken túl, az évszakra jellemző fimomságokkal;forró italokkal, bonbonnal, bejglivel kedveskedik a betérő lágotóknak. Decemberben és Januárban egy külön, a gödöllőiknek szóló akcióval készül a kávézó, melynek keretében a gödöllői lakosok hétköznap, a lakcímkártyájuk felmutatásával 10%-kal olcsóbban juthatnak hozzá kedvenc finomságukhoz. Ezt egészíti ki a törzsvásárlói program, ahol is minden tizedik kávéra meghívjuk a vendégeinket.  A Cafe Ida a hét minden napján várja vendégeit! Érdemes betérni!     
Elolvasom
Az én Sisim

Az én Sisim – új időszaki kiállítás

Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói? A válogatásnál nem elsősorban a tárgyak piaci értéke, hanem inkább azok különlegessége volt fontos számunkra a gyűjtő személyével és a tárgyakhoz kapcsolódó történetekkel együtt. Kiállítóink: Baloghné Szentirmay Judit, FreylerArt Galéria, Gergelyné Iszlai Gyöngyvér, Dr. Héjjas Magdaléna, Janza Kata, Kénerné Bodroghalmi Fruzsina, Kiss M. Jenő Béla, Kovács Beáta, Melis Judit, Müller Eszter, Németh Andrásné Farkas Gabriella, Rákay Philip és Wieber Orsolya, Sarokné Varga Anna, Surányi Linda, Szabados Mónika, Szabó Margit, Takács Ágnes Eszter, Tolnayné Kiss Mária (1930–2017), Tóth Andrásné, Tóth Péter, Tóth Zsuzsanna, Tömörné Bilonka Zsófia, Varga Andrea, Veres Kinga   A kiállítás 2023. március 16-ig látogatható Részletek a kiállításról ITT! Ismerkedjen meg kiállítóinkkal ITT!   informacio@kiralyikastely.hu
Elolvasom
Karbantartási időszak

Karbantartási időszak

        Megértésüket és türelmüket köszönjük!  
Elolvasom

Hírlevél feliratkozás - aktuális programkínálatunk


Kövessen bennünket a közösségi médiában!

Nyitva tartás

hétfő-vasárnap 10:00-17:00

pénztár zárás 16:00


Kapcsolat

Telefonszám:+36 30 / kattintson
E-mail cím:kattintson

 

              Sisi  European Royal Residences