hétfő – vasárnap: 10:00-18:00 +36 30 / kattintson

Erasmus+ „Közösségek Múzeuma”

HU EN DE
Királyi Kastély

Erasmus+

Erasmus+

Projektzárás, bemutató

A projektet a külföldi partnerekkel közösen online fórumon tervezzük bemutatni, melyre szeretettel várjuk az érdeklődő szakembereket. 

Az esemény időpontja: 2023.01.31. 14:00

Az eseményre a muzeumpedagogia@kiralyikastely.hu címre várjuk a regisztrációkat 2023.01.26-ig.
Kérjük, hogy a regisztrációnál tüntessék fel a nevüket, beosztásukat, intézményüket és hogy hány fővel venne részt az online bemutatón. Az online alkalom linkjét a visszaigazoló e-mailben fogjuk elküldeni. 

Bármilyen kérdés esetén forduljanak bizalommal Demeter-Guba Erzsébet, múzeumpedagógushoz: 06 30 396 5476, muzeumpedagogia@kiralyikastely.hu

A projekt előzményei:

MOC | Erasmus+

Közösségek Múzeuma projekt

A lengyel wilanówi III. János Király Kastélymúzeummmal és az olasz Stazione Utopia szervezettel közösen létrehozott Közösségek Múzeuma projekt keretein belül a tudás- és tapasztalatcserén túl,  a fent megnevezett intézmények képzéseket tartanak azzal kapcsolatban, hogyan is lehet ösztönözni a helyi közösségeket a múzeumokban szervezett önkéntes tevékenységben való részvételre. E képzések célja az önkéntesek felkészítése arra, hogy ők érdekes narratívákat alkothassanak adott történelmi, kulturális, avagy természeti örökségekről saját tapasztalataik, valamint egyedi edukációs módszerek felhasználásával.

A lengyel és olasz kollégákkal együttműködve, olyan oktatási eszköz – vagyis az ún. „narratív kocka” létrehozását tervezzük – , amely az önkéntesek és oktatók számára jelentős segítséget nyújt atéren, hogy megtanuljanak egyedi történetet felépíteni, vitákat kezdeményezni, saját gondolatokat és önálló véleményt megfogalmazni egy-egy örökséghez kapcsolódó tárgyról vagy jelenségről. 

A „narratív kocka” mindenki számára ingyenesen elérhető (letölthető) és használható lesz.

A projekt az Európai Unió ERASMUS+ programja társfinanszírozásával jött létre. KA2

Támogatási Szerződés 2020-1-PL01-KA204-081917 sz.

 

Találkozók:

1.TPM (Transational project meeting) > WILANÓW, PL

Időszak: 2021.09.07.- 2021.09.08

Fogadó szervezet: III. János Király Palotájának Múzeuma, Wilanów, Varsó, Lengyelország

Résztvevők száma (a Gödöllői Királyi Kastélytól): 3 fő

 1.LTT Meeting (Learning Teaching Training) > FIRENZE, IT 

Időszak: 2021.10.25- 2021.10.29 

Fogadó szervezet: Stazione Utopia, Firenze, Olaszország 

Résztvevők száma: 3 fő

2.LTT Meeting (Learning Teaching Training) > WILANÓW, PL

Időszak: 2022.02.07.- 2022.02.11 

Fogadó szervezet: III. János Király Palotájának Múzeuma, Wilanów, Varsó, Lengyelország 

Résztvevők száma: 3 fő

2. TPM (Transational project meeting) > FIRENZE, IT

Időszak: 2022.10.03.- 2022.11.03 

Fogadó szervezet: Stazione Utopia, Firenze, Olaszország 

Résztvevők száma: 9 fő

3. LTT Meeting (Learning Teaching Training) > GÖDÖLLÕ, HU 

Időszak: 2022.07.04.- 2022.07.08 

Fogadó szervezet: Gödöllői Királyi Kastély, Magyarország

Résztvevők száma: 3 fő

4. LTT Meeting (Learning Teaching Training) > WILANÓW, PL

Time: 19.09.2022 – 23.09.2022

Fogadó szervezet: III. János Király Palotájának Múzeuma, Wilanów, Varsó, Lengyelország 

Résztvevők száma: 3 fő

Folytatjuk a “Közösségek Múzeuma” projektet az Európai Unió Erasmus + programja társfinanszírozásában.

A willanówi kastélymúzeummal (Museum of King Jan III’s Palace at Wilanów), valamint a firenzei Stazione Utopia civil szervezettel együttműködve ismereteket és tapasztalatokat cseréltünk, tréningeken vettünk részt annak érdekében, hogy hatékony módon tudjuk  a múzeumok környezetében élő helyi közösségek tagjait az önkéntes munkájukon belül arra képezni, hogy érdekesen és élményszerűen mutassák be a környezetükben lévő természeti és kulturális örökséget. 

A lengyel és olasz kollégákkal együtt kidolgoztunk egy mindenki számára elérhető oktatási eszközt, a történetkockát, amely támogatja az önkénteseket és a múzeumi munkatársakat abban, miként építsenek fel egy különleges történetet, és milyen módon közelítsék meg egyedien az adott műtárgyat vagy jelenséget, miközben a saját élményeiket és történeteiket is beépítik az általuk elmondottakba.

A projekt részeként végrehajtott tevékenységek:

  • A programban kiválasztott wilanówi és firenzei szakértők egy csoportjával közösen tapasztalatot cseréltünk a bevált gyakorlatok terén, majd egymást képeztük olyan területeken, mint például az önkéntesekkel és bevándorlókkal való munka, valamint az intézményekhez kapcsolódó közösségek kialakítása. A projekt során négy találkozóra került sor: kettőre Varsóban, kettőre Firenzében, illetve egy találkozóra Gödöllőn.
  • A nemzeteken átívelő projektmegbeszélések (TPM) segítették a résztvevő szervezetekben a tervezett tevékenységek hatékony megvalósítását.
  • Egy oktatási eszköz, az úgynevezett történetkocka kifejlesztése volt a projekt egyik célja. Az eszköz támogatja a felnőttképzésben résztvevőket a helyi közösségekkel való kapcsolatfelvételben és az önkéntes programokba való bevonásban is.
  • Az általunk szerzett tapasztalatok megosztását, valamint a közösen kifejlesztett oktatási eszköz bemutatását 2023 januárjában egy online szeminárium keretében tervezzük. 
  • Cikksorozat írása is része volt a tevékenységeinknek, olyan témákban, mint például az informális felnőttképzés, vagy a helyi közösségek bevonása az intézmények tevékenységeibe. Az eddigi cikkeket az Electronic Platform for Adult Learning in Europe (EPALE) honlapon találhatják meg, egyelőre angolul és lengyelül olvashatók:  Local community engagement in museum programs: practices, experiences and challenges és Też tak chcę! címmel. 

Történetkocka - egy új oktatási eszköz

Az Erasmus+ program finanszírozásában megvalósult “Közösségek Múzeuma” projekt keretében a wilanowi kastéllyal (Museum of King Jan III’s Palace at Wilanów), valamint a firenzei Stazione Utopia civil szervezettel közösen egy mindenki számára elérhető oktatási eszköz készült. 

A történetkocka célja, hogy az önkénteseket segítse a múzeumokhoz kötődő különleges és magával ragadó történetek megalkotásában.

Két kockát terveztünk a projektben: 

  • az Érzékelések kockáját, amely az érzékelésen keresztül segíti a műtárgyak felfedezését
  • az Értelem kockáját, amely segíti a használókat a kritikai és reflektív megközelítésben 

A történetkockák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kérdéseket tegyenek fel a kulturális örökségi helyszínről, illetve a múzeum tárgyairól, új megközelítésben tekintsenek rájuk, és ösztönözze őket a közös tanulásra és a párbeszédben való részvételre. Az eszköz kezdő és haladó tárlatvezetőkkel is egyaránt használható. A történetkockák széleskörű megoldást kínálnak a felnőttoktatásban.

A projektet az Európai Bizottság az európai szintű stratégiai partnerségeket támogató Erasmus+ program keretében társfinanszírozta. Az oktatással és képzéssel kapcsolatos projektek elősegítik a tudás gyarapodását Európában, és lehetővé teszik az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek - fenntartható fejlődés és társadalmi befogadás - megvalósítását.

Töltse le a részletes útmutatót és a történetkockák grafikai sablonját:

Az instrukció és a kockák sablonjai innen tölthetőek le: Történetkocka

Aktuális

Hírek és információk

Légy ott a Kertben!

Légy ott a Kertben!

Légy ott a kertben! / „Rendez-vous aux jardins” 2023. június 3-4. Tematikus programok és séták Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélyának parkjában   Gödöllői Szimfonikus Zenekar művészeinek koncertjei a kastélyparkban - ingyenes Parkmesék herceg Egérváry Elemérrel – önállóan bejárható családi felfedező játék a Gödöllői Királyi Kastély parkjában. Fedezzétek fel a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó természetvédelmi terület jellegzetes növényeit játékos feladatok segítségével! A sétán herceg Egérváry Elemér és barátai lesznek a kísérőitek, akik nemcsak egy-egy rövid meserészlettel szórakoztatnak, de vidám feladványokkal is ellátnak Titeket! Mire mind a nyolc állomást bejárjátok, nemcsak Elemér barátaivá, de a park szakértő ismerőivé is váltok! A felfedező csomag a jegypénztárban vásárolható meg. Ára 1000 Ft/csomag Minden kis felfedezőt és családját szeretettel várunk! Parkséta Királydombi Pavilon látogatással Szombaton és vasárnap:12.00 és 14.00 órakor A közel egyórás, vezetéssel kísért túra során a látogatók megismerhetik a kastélypark botanikai ritkaságait, élővilágát és a Királydombi Pavilont. Maximális csoportlétszám:  25 fő Belépőjegy:                             1 500 Ft/fő Időtartam:                               50 perc Regisztráció: informacio@kiralyikastely.hu   Mezitlábas ösvény - ingyenes A téren más és más felületű anyagokat használunk, az ösvényen végigsétálók így stimulálhatják a talp különböző reflexpontjait. A mezítlábas ösvényt 25 négyzetméteren, 8 különböző felülettel valósítottuk meg! Használata mindenki számára ingyenes! Királydombi Pavilon - ingyenes A kastélytól mintegy 200 méterre található a park egyetlen megmaradt barokk kori építménye. A hatszögletű pavilont Grassalkovich I. Antal építtette az 1760-as években. A pavilon faburkolatába illesztett 54 olajfestmény a magyar vezéreket és királyokat ábrázolta. A képek nagyobb része megsemmisült, eltűnt, a pavilonnak az 1980-as években már csak a csupasz falai álltak. Az épületet 2002-ben újították fel. A képsorozatot 2004-ben fotótechnikával reprodukálták, azóta a pavilon idegenvezetéssel látogatható. A Pavilon önállóan ingyenesen megtekinthető. Séta Erzsébet királynéval  Szombaton és vasárnap:11.00 és 13.00 órakor Tegyen egy sétát a kastély festői parkjában „Erzsébet királynéval”! A séta során „Őfelsége” mesél vendégeinek az állatok iránti szeretetéről, valamit a lovaglás és a mozgás iránti szenvedélyéről. Maximális csoportlétszám:  25 fő Belépőjegy:                             2 500 Ft/fő Időtartam:                               40 perc Regisztráció: informacio@kiralyikastely.hu
Elolvasom
Gyűjtsön nyári élményeket itthon!

Gyűjtsön nyári élményeket itthon!

Gyűjtsön nyári élményeket itthon! Fedezze fel Sisi kedvenc hazai pihenőkastélyát és annak csodálatos, romantikus kertjét családja, baráti körében! Csatlakozva a Magyar Turisztikai Ügynökség "Nyári élmények itthon" elnevezésű kampányához a kezdeményezés keretében most látogatását egy térítésmentes audioguide készülékhasználattal tesszük teljessé! Belépőjegyének megvásárlásakor csak hivatkozzon a kampány szlogenjére (Nyári élmények itthon) és a jegy mellé máris adjuk az élményt még teljesebbé tevő "elektronikus tárlatvezetőt". A kampány részletei: Időszak: 2023. május 20-június 30. Audioguide készülékeket a készlet erejéig tudunk biztosítani. Amennyiben rövid várakozás szükséges, úgy az időszakra élményprogramok színes palettáját biztosítjuk az Önök számára!
Elolvasom
Antal-nap

ANTAL-NAPI VIGASSÁG

ANTAL-NAPI VIGASSÁG – CSALÁDI NAP PROGRAMOKKAL GRASSALKOVICH I. ANTALRA EMLÉKEZVE 2023. JÚNIUS 18-án A programváltoztatás jogát fenntartjuk!
Elolvasom
„Mi is itt vagyunk!”

„Mi is itt vagyunk!”

  május 5- június 4.   A június negyedikéig elérhető kiállítással célunk, hogy a speciális szükségletű emberek és más, sérülékeny csoportok által készített alkotásokon keresztül megmutassuk ennek a célcsoportnak az értékeit, fejlődési lehetőségeit, bemutassuk a segítő munkafolyamatokat, ezáltal közelebb hozzuk a fogyatékkal élőket a társadalom többi tagjához. A kiállítás létrehozásának egyik fő üzenet, hogy segítséggel, vagy önállóan, de mi is itt vagyunk és értékes alkotásokat tudunk létrehozni! Az alkotások által szeretnénk bepillantást nyújtani a fogyatékkal élők világába, megmutatni, hogy odafigyeléssel, törődéssel milyen sokféle alkotó tevékenységben tudnak kiteljesedni, ezáltal fejlődni.   A kiállításon bemutatott alkotások 2022 decembere és 2023 áprilisa között több mint 60 fő fogyatékkal élő és speciális nevelési igényű tanuló bevonásával Gödöllő intézményeiben készültek.   Az alkotómunkában részt vevő intézmények   Patrónus Ház Közhasznú Nonprofit Kft: 2019-ben nyitotta meg Patrónus Ház Támogatott Lakhatású Otthonát 12 fő középsúlyos értelmi fogyatékos, autizmus spektrum zavarban súlyosan érintett fiatal számára. Módszertani programjában kiemelkedő szerepet kap az egyénre szabott fejlesztés Akkreditált rehabilitációs foglalkoztató – jelenleg 8 fő megváltozott munkaképességű felnőtt foglalkoztatásával.   Csodanap Alapítvány: Önkéntes alapon működő alapítvány, mely a környezetében élő fogyatékkal élők, hozzátartozóik és szakemberek számára nyújt támogatás elnyert pályázati forrásokból Elmúlt években több alkalommal támogatott autizmus ellátással foglalkozó intézményeket, szervezett fogyatékkal élőket nevelő szülők számára kistérségi konferenciákat, mentál higiénét támogató programokat. A kiállításra való felkészülés során az intézményi ellátásban nem részesülő fogyatékkal élők számára szervezett kézműves foglalkozásokat.   Gödöllői Egyesített Szociális Intézmény  - Nefelejcs Fogyatékkal élőket ellátó napközi otthon: Gödöllő város fogyatékossággal élő lakosai számára nappali ellátást biztosító otthon, 20 férőhellyel. Az otthon biztosítja az ellátottak részére az étkezéseket, a szellemi képességek kibontakozását, szabadidős, kulturális és sportprogramokon való részvételt.   Tessedik Sámuel Evangélikus Szeretetszolgálat - Fogyatékos személyek nappali ellátása: A szeretetszolgálat által fenntartott nappali otthona az ellátást igénybe vevő fogyatékos személyek részére szociális, egészségi, mentális állapotuknak megfelelő, napi életritmust biztosító szolgáltatást nyújt.   Gödöllői Montágh Imre Általános Iskola, Szakiskola és Készségfejlesztő Iskola: Az iskola általános iskolai, szakiskolai, készségfejlesztő iskolai képzéssel látja el a tanulásban, az értelmileg akadályozott és autizmus spektrum zavarral küzdő tanulók nevelés-oktatását, gyógypedagógiai fejlesztését.   A kiállítás helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély: A Gödöllői Királyi Kastély megnyitása óta fontos feladatának tartja az esélyegyenlőség biztosítását az intézményben.  A magyarországi Erzsébet-kultusz központjaként így is kapcsolódik a királyné azon szellemiségéhez, mellyel egész életében felkarolta a segítségre szorulók ügyét. A kiállítás helyszínének biztosítása  kiállás ezen elköteleződés mellett, lehetőséget adva a fogyatékkal élőknek, hogy munkáikat széles körben megismerje a nagyközönség. 
Elolvasom
Gödöllői Királyi Kastély

Kiemelt koncertjeink

Edda Művek 2023. július 23. Omega – Csillagok útján 2023. szeptember 1. 100 Tagú Cigányzenekar 2023. július 8. Leander Oktett 2023. július 22. Zorán 2023. november 16.   További információ ITT      
Elolvasom
Dolgozz a Gödöllői Királyi Kastélyban!

ÁLLÁSAJÁNLATAINK

Kertész munkakörbe keresünk teljes munkaidős kollégát   Főbb feladatok: A kastélypark növényzetének nagyrészt gépekkel történő, szakszerű gondozása A park területének rendben és tisztán tartása Elvárások: Középfokú végzettség és gépkezelői jogosítvány (önjáró és tolókaros fűnyíró, motoros kasza, sövényvágó, motorfűrész gépekre) Kertfenntartási munkában szerzett tapasztalat és kertész végzettség előnyt jelent Három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány   Amit kínálunk: Biztos munkahelyi háttér Általános munkarend Béren kívüli juttatások (cafeteria, munka és formaruha)   Fényképes szakmai önéletrajzát az allaspalyazat@kiralyikastely.hu  e-mail címre várjuk.     A fényképes önéletrajzokat az allaspalyazat@kiralyikastely.hu email címre várjuk!                      
Elolvasom
Június 6-án előbb zár a Gödöllői Királyi Kastély

2023. június 6-án 15 órakor zár a Kastély és a park

Kedves Látogatóink! Június 6-án a Gödöllői Királyi Kastély egész területe 15 órakor zár. A jegyvásárlás 14 óráig lehetséges. Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük!   (Június 6-án a Kastélypark is 15 órakor zár)
Elolvasom
Új színházi évad

2023-as színházi évad

A gödöllői Kastélyszínház 2023-ban is változatos színdarabokkal készül! Rómeó és Júlia? Gázláng pszichothriller? Vagy a Négyszögletű Kerek Erdő?   JEGYVÁSÁRLÁS
Elolvasom

Hírlevél feliratkozás - aktuális programkínálatunk


Kövessen bennünket a közösségi médiában!

Nyitva tartás

hétfő-vasárnap 10:00-18:00  pénztár zárás 17:00


Kapcsolat

Telefonszám:+36 30 / kattintson
E-mail cím:kattintson

 

              Sisi  European Royal Residences