hétfő – péntek: 10:00-17:00 szombat-vasárnap: 10:00-18:00 +36 30 / kattintson

Erasmus+ „Közösségek Múzeuma”

HU EN DE
Királyi Kastély

Erasmus+

Erasmus+

Projektzárás, bemutató

A projektet a külföldi partnerekkel közösen online fórumon tervezzük bemutatni, melyre szeretettel várjuk az érdeklődő szakembereket. 

Az esemény időpontja: 2023.01.31. 14:00

Az eseményre a muzeumpedagogia@kiralyikastely.hu címre várjuk a regisztrációkat 2023.01.26-ig.
Kérjük, hogy a regisztrációnál tüntessék fel a nevüket, beosztásukat, intézményüket és hogy hány fővel venne részt az online bemutatón. Az online alkalom linkjét a visszaigazoló e-mailben fogjuk elküldeni. 

Bármilyen kérdés esetén forduljanak bizalommal Demeter-Guba Erzsébet, múzeumpedagógushoz: 06 30 396 5476, muzeumpedagogia@kiralyikastely.hu

A projekt előzményei:

MOC | Erasmus+

Közösségek Múzeuma projekt

A lengyel wilanówi III. János Király Kastélymúzeummmal és az olasz Stazione Utopia szervezettel közösen létrehozott Közösségek Múzeuma projekt keretein belül a tudás- és tapasztalatcserén túl,  a fent megnevezett intézmények képzéseket tartanak azzal kapcsolatban, hogyan is lehet ösztönözni a helyi közösségeket a múzeumokban szervezett önkéntes tevékenységben való részvételre. E képzések célja az önkéntesek felkészítése arra, hogy ők érdekes narratívákat alkothassanak adott történelmi, kulturális, avagy természeti örökségekről saját tapasztalataik, valamint egyedi edukációs módszerek felhasználásával.

A lengyel és olasz kollégákkal együttműködve, olyan oktatási eszköz – vagyis az ún. „narratív kocka” létrehozását tervezzük – , amely az önkéntesek és oktatók számára jelentős segítséget nyújt atéren, hogy megtanuljanak egyedi történetet felépíteni, vitákat kezdeményezni, saját gondolatokat és önálló véleményt megfogalmazni egy-egy örökséghez kapcsolódó tárgyról vagy jelenségről. 

A „narratív kocka” mindenki számára ingyenesen elérhető (letölthető) és használható lesz.

A projekt az Európai Unió ERASMUS+ programja társfinanszírozásával jött létre. KA2

Támogatási Szerződés 2020-1-PL01-KA204-081917 sz.

 

Találkozók:

1.TPM (Transational project meeting) > WILANÓW, PL

Időszak: 2021.09.07.- 2021.09.08

Fogadó szervezet: III. János Király Palotájának Múzeuma, Wilanów, Varsó, Lengyelország

Résztvevők száma (a Gödöllői Királyi Kastélytól): 3 fő

 1.LTT Meeting (Learning Teaching Training) > FIRENZE, IT 

Időszak: 2021.10.25- 2021.10.29 

Fogadó szervezet: Stazione Utopia, Firenze, Olaszország 

Résztvevők száma: 3 fő

2.LTT Meeting (Learning Teaching Training) > WILANÓW, PL

Időszak: 2022.02.07.- 2022.02.11 

Fogadó szervezet: III. János Király Palotájának Múzeuma, Wilanów, Varsó, Lengyelország 

Résztvevők száma: 3 fő

2. TPM (Transational project meeting) > FIRENZE, IT

Időszak: 2022.10.03.- 2022.11.03 

Fogadó szervezet: Stazione Utopia, Firenze, Olaszország 

Résztvevők száma: 9 fő

3. LTT Meeting (Learning Teaching Training) > GÖDÖLLÕ, HU 

Időszak: 2022.07.04.- 2022.07.08 

Fogadó szervezet: Gödöllői Királyi Kastély, Magyarország

Résztvevők száma: 3 fő

4. LTT Meeting (Learning Teaching Training) > WILANÓW, PL

Time: 19.09.2022 – 23.09.2022

Fogadó szervezet: III. János Király Palotájának Múzeuma, Wilanów, Varsó, Lengyelország 

Résztvevők száma: 3 fő

Folytatjuk a “Közösségek Múzeuma” projektet az Európai Unió Erasmus + programja társfinanszírozásában.

A willanówi kastélymúzeummal (Museum of King Jan III’s Palace at Wilanów), valamint a firenzei Stazione Utopia civil szervezettel együttműködve ismereteket és tapasztalatokat cseréltünk, tréningeken vettünk részt annak érdekében, hogy hatékony módon tudjuk  a múzeumok környezetében élő helyi közösségek tagjait az önkéntes munkájukon belül arra képezni, hogy érdekesen és élményszerűen mutassák be a környezetükben lévő természeti és kulturális örökséget. 

A lengyel és olasz kollégákkal együtt kidolgoztunk egy mindenki számára elérhető oktatási eszközt, a történetkockát, amely támogatja az önkénteseket és a múzeumi munkatársakat abban, miként építsenek fel egy különleges történetet, és milyen módon közelítsék meg egyedien az adott műtárgyat vagy jelenséget, miközben a saját élményeiket és történeteiket is beépítik az általuk elmondottakba.

A projekt részeként végrehajtott tevékenységek:

  • A programban kiválasztott wilanówi és firenzei szakértők egy csoportjával közösen tapasztalatot cseréltünk a bevált gyakorlatok terén, majd egymást képeztük olyan területeken, mint például az önkéntesekkel és bevándorlókkal való munka, valamint az intézményekhez kapcsolódó közösségek kialakítása. A projekt során négy találkozóra került sor: kettőre Varsóban, kettőre Firenzében, illetve egy találkozóra Gödöllőn.
  • A nemzeteken átívelő projektmegbeszélések (TPM) segítették a résztvevő szervezetekben a tervezett tevékenységek hatékony megvalósítását.
  • Egy oktatási eszköz, az úgynevezett történetkocka kifejlesztése volt a projekt egyik célja. Az eszköz támogatja a felnőttképzésben résztvevőket a helyi közösségekkel való kapcsolatfelvételben és az önkéntes programokba való bevonásban is.
  • Az általunk szerzett tapasztalatok megosztását, valamint a közösen kifejlesztett oktatási eszköz bemutatását 2023 januárjában egy online szeminárium keretében tervezzük. 
  • Cikksorozat írása is része volt a tevékenységeinknek, olyan témákban, mint például az informális felnőttképzés, vagy a helyi közösségek bevonása az intézmények tevékenységeibe. Az eddigi cikkeket az Electronic Platform for Adult Learning in Europe (EPALE) honlapon találhatják meg, egyelőre angolul és lengyelül olvashatók:  Local community engagement in museum programs: practices, experiences and challenges és Też tak chcę! címmel. 

Történetkocka - egy új oktatási eszköz

Az Erasmus+ program finanszírozásában megvalósult “Közösségek Múzeuma” projekt keretében a wilanowi kastéllyal (Museum of King Jan III’s Palace at Wilanów), valamint a firenzei Stazione Utopia civil szervezettel közösen egy mindenki számára elérhető oktatási eszköz készült. 

A történetkocka célja, hogy az önkénteseket segítse a múzeumokhoz kötődő különleges és magával ragadó történetek megalkotásában.

Két kockát terveztünk a projektben: 

  • az Érzékelések kockáját, amely az érzékelésen keresztül segíti a műtárgyak felfedezését
  • az Értelem kockáját, amely segíti a használókat a kritikai és reflektív megközelítésben 

A történetkockák lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kérdéseket tegyenek fel a kulturális örökségi helyszínről, illetve a múzeum tárgyairól, új megközelítésben tekintsenek rájuk, és ösztönözze őket a közös tanulásra és a párbeszédben való részvételre. Az eszköz kezdő és haladó tárlatvezetőkkel is egyaránt használható. A történetkockák széleskörű megoldást kínálnak a felnőttoktatásban.

A projektet az Európai Bizottság az európai szintű stratégiai partnerségeket támogató Erasmus+ program keretében társfinanszírozta. Az oktatással és képzéssel kapcsolatos projektek elősegítik a tudás gyarapodását Európában, és lehetővé teszik az Európa 2020 stratégia célkitűzéseinek - fenntartható fejlődés és társadalmi befogadás - megvalósítását.

Töltse le a részletes útmutatót és a történetkockák grafikai sablonját:

Az instrukció és a kockák sablonjai innen tölthetőek le: Történetkocka

Aktuális

Hírek és információk

XXII. Adventi Kastélynapok

XXII. Adventi Kastélynapok

  Az 1870-es években a királyi család előszeretettel töltötte Gödöllőn a karácsonyi ünnepeket. Az esztendő legbensőségesebb időszakában újra ünneplőt öltő királyi kastély ismét színes programokkal várja az érdeklődőket.   A program 6 éves kortól 1000 Ft értékű sétálójeggyel látogatható. A sétálójegy előzetesen megvásárolható az alábbi linken: https://kiralyikastely.jegy.hu/program/adventi-kastelynapok-setalojegy-154533 
Elolvasom
Könyvbemutató: Titkos bunkerek – A föld alatti Magyarország képes története

Könyvbemutató: Titkos bunkerek – A föld alatti Magyarország képes története

időpont: 2023. december 9. 14 óra a program helyszíne: Barokk Színház   Mikor és miért épültek óvóhelyek, bunkerek Magyarországon? Hogyan és mennyi idő alatt épültek meg? Mi volt a rendeltetésük? Mi a különbség a bunker és az óvóhely között? Még számos kérdésre választ kaphatunk az Erdélyi Szalon Könyvkiadó gondozásában megjelent, fotókkal is gazdagon illusztrált könyvből, amely az eddig legátfogóbb mű az ország területén fellelhető föld alatti létesítményekről. A könyvet Mihályi Balázs szerkesztette, szerzői: Mihályi Balázs, Szabó Balázs, Tulok Péter, Ádám Bence, Rohánszky Mihály, Hegedűs Ernő, Benedek Levente, Pajti Zsófia Viktória, Kizmus Szabolcs, Kaján Marianna   A kötet szerkesztőjével Mihályi Balázzsal és kiadójával, Kovács Attila Zoltánnal beszélget Kaján Marianna muzeológus.   A könyvbemutató után a résztvevők számára lehetőség nyílik megtekinteni a kastély Horthy-bunkerét. (Az óvóhely mérete miatt a csoportlétszám max. 12 fő, 4 csoportot indítunk a következő időpontokban: 15.00, 15.30, 16.00, 16.30)   Kérjük jelezze részvételi szándékát a programra – és külön, ha szeretné megnézni a kastély óvóhelyét is – az alábbi email címen: regisztracio@kiralyikastely.hu 2023. december 5-ig.   A kötetet és az Erdélyi Szalon Könyvkiadó a témához kapcsolódó könyveit 20% kedvezménnyel vásárolhatják meg a helyszínen.   Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Elolvasom
Téli feltöltődés itthon

Téli feltöltődés itthon

A Gödöllői Királyi Kastély idén is csatlakozott a Magyar Turisztikai Ügynökség "Téli feltöltődés itthon" című belföldi turizmust élénkítő kampányához.    November 15. és január 2. között minden csütörtöki és pénteki napon 15.30 kor tárlatvezetést hirdetünk egyéni vendégeknek az időszaki kiállításban.   A vezetés ára 500 Ft/ fő, ám ha valaki a kampány szlogent bediktálja a pénztárban, úgy a vezetési díjat nem kell megfizetnie, csupán a kiállítás belépőjegyét.    
Elolvasom
Schönbrunn kincsei Gödöllőn

Schönbrunn kincsei Gödöllőn

Szeptember 7-én ünnepélyes keretek közt megnyílt a Schönbrunn kincsei Gödöllőn című időszaki kiállítás. Az egyedülálló tárlatra közel 200, Erzsébet királynéhoz és a királyi család tagjaihoz köthető relikvia érkezett hozzánk, melyek a mai naptól a nagyközönség számára is megtekinthetők! Az exkluzív tárlat nem csak az igazi Sisi rajongóknak kihagyhatatlan program, hanem izgalmas, tartalmas élmény lehet a a családok számára is. A kiállítással egyben Erzsébet királyné halálának 125. évfordulója előtt is tisztelgünk.   ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS   A kiállítás 2024. január 28-ig látogatható.  
Elolvasom
2023. december 5-én

ZÁRVA - 2023. december 5-én

A Gödöllői Királyi Kastély zárva 2023. december 5-én Megértésüket ezúton is köszönjük!  
Elolvasom
védjegy átadás

Az ország első ötcsillagos minősítésű kastélya vagyunk!

A minőségi vendégélmény garanciája - magas szolgáltatási színvonal, egyedi turisztikai élmény minden korosztály számára a Gödöllői Királyi Kastélyban! A Magyarország kincsei védjegyrendszer célja, hogy a legjobbakat keressük, nem cél, hogy az összes hazai attrakciót minősítsük - hangsúlyozta Könnyid László (Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület NKft.) az első kastélyvédjegy átadóján. - A kastélyvédjegy olyan minősítési szempontokat tartalmaz, amely minden vendégnek, 0-tól a 100-éves korig garantálják a látogatói élményt és ebben a hazai kastélyok között magas színtű családbarát szolgáltatásaival élen jár a Gödöllői Királyi Kastély – tette hozzá. Az egységes márkajelzés mögött azonos tanúsítási folyamat és azonos elvek mentén felépülő, de a különböző turisztikai területek jellegzetességeit is figyelembe vevő objektív minőségi kritériumrendszer áll. Az ernyővédjegy azonban nemcsak különböző turisztikai területek lefedésére képes, hanem azon látogatói igényekre is hatékonyan tud reflektálni, amelyek nem korlátozódnak egy-egy attrakció-típusra. Legyen szó a környezetbarát, fenntartható működésről, vagy az akadálymentességről, hozzáférhetőségről, ezek olyan elvárások, amelyek bármelyik turisztikai területen működő szolgáltató, attrakció számára releváns látogatói szempontokként jelenhetnek meg – emelte ki az ügyvezető igazgató.
Elolvasom

Hírlevél feliratkozás - aktuális programkínálatunk


Kövessen bennünket a közösségi médiában!

Nyitva tartás

ITT


Kapcsolat

Telefonszám:+36 30 / kattintson
E-mail cím:kattintson

 

              Sisi  European Royal Residences