Hétfő-Vasárnap: 10:00-18:00 +36 30 / kattintson

A Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesületének 2021/ 1. tavaszi programjai

HU EN DE
Királyi Kastély

2022/1 tavasz

2022/1 tavasz

                                                              

 

Kedves Barátaink!

 

Hosszúra nyúlt szünet után ismét Kastélybarátok Klubja a gödöllői kastélyban! Szeretettel várunk mindenkit, akit érdekel az épület és lakóinak története, aktuális eseményei és a legújabb könyvek, kutatási eredmények. Tavaszi programunk a következők szerint alakul:

 

 

2022. március 22.

kedd

17.00 órakor

 

2022. április 8.

péntek

18.00 órakor

 

2022. május 3.

kedd

16.30 órakor, határozatképtelenség esetén 17  órától

Bútorrestaurátori munkák a gödöllői kastély kiállításában. Előadó: Kovács András, az Iparművészeti Múzeum főrestaurátora

 

Utána: Erzsébet királyné lakosztályának megtekintése. Bemutatja Kaján Marianna és Kovács Éva

Egy újratöltött szellemiség. A Gyergyószárhegyi Művésztelep időszaki kiállításának megtekintése

Exkluzív tárlatvezetést tart: Ferencz Zoltán képzőművész, a kiállítás kurátora

 

Előtte: 16.30 A Szent Anna-tó legendája. Árnyékszínházi előadás a kiállításhoz kapcsolódóan a kastélyszínházban

A Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete éves közgyűlése

 

A szünetben: A Magyar Királyi Csendőrkutyatelep története

Előadó: Szlávik Jánosné helytörténész, egyesületi elnök

Helyszín:

Gödöllői Királyi Kastély,

Színház

 

Helyszín:

Gödöllői Királyi Kastély, Színház és időszaki kiállító termek

 

Helyszín:

Gödöllői királyi kastély,

Színház

 

Az előadások előtt és után most is alkalmat kerítünk beszélgetésekre, lehetőség lesz az egyesületi tagdíj befizetésére, és az aktuális önkéntes munkákra is lehet jelentkezni. Ezúton is köszönjük eddigi munkájukat és reméljük, hogy továbbra is sokan segítik majd programjaink lebonyolítását!

Idén tavasszal több kisebb kirándulást tervezünk. Az elsőt április 6-án, szerdán az Isaszegi Történelmi Napok rendezvényére tesszük az Isaszegi Múzeumbarátok Köre meghívására. Részt veszünk a megemlékezésen és a koszorúzáson, majd a katonai és népi hagyományőrzőkkel a csatatérre vonulunk és megtekintjük a díszszemlét. Az odautazás autóbusszal, vagy önállóan is lehetséges, találkozó a gödöllői autóbusz-állomáson, a 14.20 perckor Isaszeg felé induló autóbuszon, vagy 15 órakor az Isaszegi Polgármesteri Hivatal előtt. Az utazás önköltséges, a tervezett visszaérkezés Gödöllőre 18 óra körül, vagy egyénileg.

Nyári programjaink és kirándulásaink még szervezés alatt állnak, ezekről a közgyűlésen adunk részletes tájékoztatást.

 

Rendezvényeinken minden tagtársunkat és érdeklődőt szeretettel várunk!

Kastélybaráti üdvözlettel:

 

 

Gödöllő, 2022. március 17.                                                               Kovács Éva muzeológus

 

 

MEGHÍVÓ

 

 

A Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete

 

évi rendes közgyűlését

 

2022. május 3-án (kedden) 16,30 órai kezdettel tartja,

 

melyre ezúton tisztelettel meghívjuk.

 

Helyszín: Gödöllői Királyi Kastély, Színház

 

Napirend:

1./ Beszámoló a 2021. évi munkáról és a 2022. évi tervekről.

előadó: Szlávik Jánosné elnök

2./ Hozzászólások, válaszadás.

3./ A Felügyelő Bizottság beszámolója a 2021. évi munkáról és a 2022.évi
            tervekről.

előadó: Pap Józsefné a Felügyelő Bizottság elnöke

4./ Hozzászólások, válaszadás.

5./Szavazás a beszámolók és a tervek elfogadásáról.

6./ Az egyesület életében 20 éve résztvevők és a kiemelkedő önkéntes munkát végzők jutalmazása.

7./ Egyebek

 

Tájékoztatjuk, hogy a közgyűlést határozatképtelenség esetén ugyanazon napra változatlan napirenddel, és változatlan helyszínre 17 órára hívjuk össze.

 

Az új időpontban hozott határozatok a megjelentek számára való tekintet nélkül érvényesek.

Szavazásra azok a Tagok jogosultak, akik tagdíjukat 2022. 05. 02-ig átutalták, illetve a közgyűlés kezdetéig befizették. Erre 2022. 05. 03-án a közgyűlés előtt 15-16 óra között a helyszínen is van lehetőség. Jelenlegi tagdíj: rendes tag 2000 Ft, nyugdíjas és diák rendes tag 1000 Ft. Átutalás esetén kérjük az alábbi számlaszámra fizessék be a tagdíjat (a közleményben név, lakcím megjelölésével):

 

K&H Bank

10400494-50526848-80681001

 

 

 

Gödöllő, 2022. március 17.

 

Aktuális

Hírek és információk

A textil!  – Hulladékcsökkentési hét

A textil! – Hulladékcsökkentési hét (2022. november 19-27.)

A textil!  – Hulladékcsökkentési hét a Gödöllői Királyi Kastélyban  (2022. november 19-27.) Milyen az én Sisim? Kollázskészítés textilhulladékból - alkotópályázat az újrahasznosítás jegyében Alkotópályázat óvodás és általános iskolás gyerekeknek   Mi jut eszedbe a kastély egykori híres lakójáról, Erzsébet királynéról? Hogyan mutatnád be őt másoknak, a családodnak, barátaidnak? Készíts kollázst az újrahasznosítás jegyében, mellyel kifejezed, hogy mit jelent számodra a királyné személye. A pályázathoz az inspirációért érdemes ellátogatni ,,Az én Sisim” című időszaki kiállításunkba.  Időpont: 2022. november 1-27-ig Országos pályázat egyéni és csoportos kategóriában. Fényképpel az alkotásról,leírással (pl.: milyen anyagokat használt fel az alkotásban), pályázati adatlap (itt) kitöltésével és elküldésével lehet pályázni. A pályázati anyagokat a muzeumpedagogia@kiralyikastely.hu e-mail címre várjuk. (A teljes adatvédelmi tájékoztató itt érhető el) Eredményhirdetés: 2022. november 29-én a kastély hivatalos Facebook-oldalán   Nyeremények: Egyéni kategóriában: 1 db családi belépőjegy (min. 2 felnőtt + max. 3 fő gyermek) + 1 db Levelek a kastélyból csomag, 1 db családi belépőjegy az Újramódi/Mesélő lakosztályok túránkra a kastély állandó kiállításában (min. 2 felnőtt + max. 3 fő gyermek) Csoportos kategóriában: 1 alkalmas választható csoportos múzeumpedagógiai foglalkozás a kastély állandó kiállításában (max. 30 fő diák + max. 2 fő pedagógus (óvoda esetén max. 3 fő kísérő pedagógus), 1 alkalmas választható csoportos múzeumpedagógiai foglalkozás a kastély Barokk Színházában/ Lovardájában (max. 30 fő diák + max. 2 fő pedagógus (óvoda esetén max. 3 fő kísérő pedagógus) Zsűri: Múzeumpedagógiai csoport tagjai, a Zöld kastély munkacsoport tagjai Bármilyen kérdés esetén keressék bizalommal a múzeumpedagógiai csoport munkatársait. Kapcsolat: itt   Újramódi - múzeumpedagógiai foglalkozás óvodás és iskolás csoportoknak   Interaktív, több érzékszervre ható vezetés csoportok részére. Hogyan hasznosítottak újra régen? Milyen praktikáik voltak, melyeket ma is alkalmazunk? Vajon mennyire figyeltek oda a környezetükre? A program közben a kastély állandó kiállításán belül fedezzük fel a kastély különböző történelmi időszakait, idén a fenntarthatóság jegyében. Időpontok:  2022.11.22. 10:00-kor és 11:00-kor 2022.11.24. 10:00-kor előre meghirdetett időpontokban A meghirdetett múzeumpedagógiai foglalkozás árakon, előzetes regisztrációhoz kötött vezetések.  Mondj búcsút a műanyag szatyroknak!   A kastély ajándéküzleteiben a textil táskák a Hulladékcsökkentési Héten 20%-os kedvezményezzel vásárolhatók. Időpont: 2022. november 19-27.      A hónap műtárgya: Rhédey Klára díszruha bemutatása A textil témakörhöz kapcsolódva egy részletesebb leírás, bemutatás erről a műtárgyról. A ruháról a leírást a kastély közösségi média felületein jelentetjük meg. Időpont: 2022. november 23.              
Elolvasom
Növényfelmérési munkálatok folynak

Növényfelmérési munkálatok folynak

December 30-ig növényfelmérési munkálatok miatt földi és légi felvételek készülnek a Gödöllői Királyi Kastély parkjában. Köszönjük megértésüket!
Elolvasom
Adventi Kastélynapok

Adventi Kastélynapok - december 10-11. és 17-18.

Az esztendő legbensőségesebb időszakában 2022-ben is újra ünneplőt ölt a Gödöllői Királyi Kastély. Családi programokkal, érdekességekkel várunk minden kedves látogatót!
Elolvasom
Sétáló

Őszi sétáló koncertek a Gödöllői Királyi Kastélyban

Őszi sétáló koncertek a Gödöllői Királyi Kastélyban közreműködnek a Gödöllői Szimfonikus Zenekar szólistái   Vonós koncertek Időpontok: 2022.12.11., vasárnap 11.00 és 14.00 2022.12.18., vasárnap 11.00 és 14.00   Műsor: Ludwig van Beethoven - Serenade in D major Op.8 – részlet Joseph Haydn: B-dúr vonóstrió Hob. V:8 - részletek Mosonyi Mihály: Tempo di Valse (Grand Nocturne V.) Strausz Antal: Gödöllői emlék - ő csász. és kir. Felségének Erzsébet Magyarország királynéjának Josef Strauss: Andrássy Marsch Op.268   Előadják: Juniki Spartakus - hegedű Alapi Katalin – brácsa Simonova Jaroszlava - cselló Ferenczy Beáta - zongora     A sétáló koncertek a kiállítási tér termeiben kerülnek megrendezésre, múzeumi belépőjeggyel látogathatók!
Elolvasom
Az én Sisim

Az én Sisim – új időszaki kiállítás

Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói? A válogatásnál nem elsősorban a tárgyak piaci értéke, hanem inkább azok különlegessége volt fontos számunkra a gyűjtő személyével és a tárgyakhoz kapcsolódó történetekkel együtt. Kiállítóink: Baloghné Szentirmay Judit, FreylerArt Galéria, Gergelyné Iszlai Gyöngyvér, Dr. Héjjas Magdaléna, Janza Kata, Kénerné Bodroghalmi Fruzsina, Kiss M. Jenő Béla, Kovács Beáta, Melis Judit, Müller Eszter, Németh Andrásné Farkas Gabriella, Rákay Philip és Wieber Orsolya, Sarokné Varga Anna, Surányi Linda, Szabados Mónika, Szabó Margit, Takács Ágnes Eszter, Tolnayné Kiss Mária (1930–2017), Tóth Andrásné, Tóth Péter, Tóth Zsuzsanna, Tömörné Bilonka Zsófia, Varga Andrea, Veres Kinga   A kiállítás 2023. március 16-ig látogatható Részletek a kiállításról ITT! Ismerkedjen meg kiállítóinkkal ITT!   informacio@kiralyikastely.hu
Elolvasom
Aranyfüst

Aranyfüst - Magazinunk legújabb száma!

Megjelent a Gödöllői Királyi Kastély saját kiadványának, az Aranyfüstnek második száma. A magazin az érték átadás mellett arra hivatott, hogy minél szélesebb körben megismerjenek minket és törekvéseinket.   Lapozható itt:
Elolvasom
Családbarát Szolgáltató Hely

Ismét Családbarát Szolgáltató Hely és Családbarát Munkahely lettünk!

    Idén áprilisban a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. két év eltelte után ismét auditálta a Gödöllői Királyi Kastély családbarát szolgáltatásait és az itt dolgozók munkakörülményeit. A tanúsítási eljárás során teljesítettük az auditkritériumokat mindkét területen, így a Gödöllői Királyi Kastély továbbra is jogosult a Családbarát Szolgáltató Hely és Családbarát Munkahely tanúsító védjegy használatára. Családbarát szolgáltatásainkról a kastély weboldalán is tájékozódhat: https://kiralyikastely.hu/csaladbarat-szolgaltatas.html  
Elolvasom
Hazatértek a királyné bútorai!

Hazatértek a királyné bútorai!

Megérkeztek Erzsébet királyné személyes bútorai, fésülködőasztala és üveges vitrinje a Gödöllői Királyi Kastélyba. A Nemzeti Kastélyprogram és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. segítségével Németországból visszavásárolt műtárgyakkal a közönség találkozhat a kastély állandó kiállításában.   Virág Zsolt az általa miniszteri biztosként felügyelt Nemzeti Kastélyprogramról és a Nemzeti Várprogramról szólva elmondta, azok nemcsak az épületek helyreállítását, hanem azok szellemi rehabilitációját is célozzák.     Ehhez tartozik, hogy a fellelhető egykori berendezési tárgyak is visszakerüljenek a falak közé - jegyezte meg.     Elmondása szerint Erzsébet királynő egykori fésülködőasztala és üvegezett vitrinje egy németországi aukción bukkant fel, ahol kikiáltási áron sikerült őket visszavásárolni, péntektől pedig már a közönség is találkozhat a műtárgyakkal a kastély állandó kiállításában a királyné öltöző-, illetve írószobájában.     Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Gödöllői Királyi Kastély is csatlakozott a Kastélykártya programhoz.     Az ingyenesen kiváltható Kastélykártya 20 százalék kedvezmény nyújt a csatlakozó intézmények állandó belépőinek árából, és további kedvezményeket biztosít a kastélyok vendéglátóegységeiben, ajándékboltjaiban, esetenként pedig lehetővé teszi a részvételt exkluzív rendezvényeken is - mondta el Glázer Tamás.
Elolvasom

Hírlevél feliratkozás - aktuális programkínálatunk


Kövessen bennünket a közösségi médiában!

Nyitva tartás

hétfő-péntek 10:00-17:00

szombat-vasárnap 10:00-18:00


Kapcsolat

Telefonszám:+36 30 / kattintson
E-mail cím:kattintson

 

              Sisi  European Royal Residences