hétfő–vasárnap: 10:00-18:00 +36 30 / kattintson

Zöld Kastély Program - Lépj be egy zöldebb világba!

HU EN DE
Királyi Kastély

Zöld Kastély Program - Lépj be egy zöldebb világba!

Zöld Kastély Program - Lépj be egy zöldebb világba!

 

 

Zöld Kastély Program - Lépj be egy zöldebb világba!

 

 

A Gödöllői Királyi Kastély 2020-ban úgy döntött, hogy lépéseket tesz afelé, hogy a működéséből adódó környezetterhelés csökkenjen, azaz működésébe beépíti a környezetvédelmi szemléletet.

Ennek érdekében létrehoztuk a „Zöld Kastély Program”-ot.

A Zöld Kastély Programot a Kastély munkatársaiból álló hat fős munkacsoport alakította ki a Denkstatt Hungary Kft. szakértőinek támogatásával.

A program kidolgozásakor a workshopokon igyekeztünk a lehető legtöbb környezeti tényezőt érinteni, mint pl. a hulladékkezelés, vízhasználat, energiahasználat, légszennyezés, biodiverzitás, zajszennyezés vagy tudatformálás.

A Zöld Kastély Program részeként 2023 nyaráig többek között az alábbi tevékenységeket végeztük el:

 • Szelektív hulladékgyűjtést vezettünk be, így csökkentettük a vegyes hulladék mennyiségét.
 • A takarítószer felhasználásunkat optimalizálásával csökkentettük a csomagolóanyag hulladékának mennyiségét.
 • A papírfelhasználás csökkentése céljából új honlapunkon keresztül lehetővé tettük az online jegyvásárlást és elektronikus iktatórendszert vezettünk be.
 • Kútvizes öntözést vezettünk be az előkertekben, így csökkentettük a vezetékes ivóvíz fogyasztását.
 • CO2 kibocsátásunk csökkentése érdekében 2022 decemberében elektromos kisteherautót szereztünk be a parkgondozási feladatok ellátására.
 • A műszaki bázis szennyvizének kezelésére biológiai szennyvíztisztítót telepítettünk.
 • Energiahasználatunk csökkentése érdekében a Díszudvar és Schimmelhof világítási rendszerét átalakítottuk.
 • A biodiverzitás növelése érdekében madáretetők, madáritatók, rovarhotelek kerültek a Kastélyparkban kihelyezésre.
 • Partnereinket, beszállítóinkat, bérlőinket ösztönöztük a környezetvédelmi szemlélet megismerésére, szolgáltatásaik ilyen irányú fejlesztésére.
 • Múzeumpedagógia tevékenységünknek is kiemelt eleme lett a környezeti nevelés. A környezetvédelemmel kapcsolatos jeles napokhoz (pl. Beporzók napja, Madarak és fák napja, Állatok Világnapja) kapcsolódóan múzeumpedagógiai aktivitásokat szervezünk óvodás, iskolás korosztálynak. Az interaktív, ismeretterjesztő foglalkozások megtartásában rendszeresen együttműködő partnerünk a MATE Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Tanszéke és a Zöld Klub.  Több területen együttműködünk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel.
 • Munkatársaink bevonása, érzékenyítése céljából külső szakértők tartottak oktatást az állománynak, és az új belépőknek is képzési anyag készült a Zöld Kastély Programról.
 • A Föld Napja alkalmából munkavállalói szemétszedési akciót szervezünk minden évben.
 • Évről évre programokkal veszünk részt a novemberi Európai Hulladékcsökkentési Héten.
 •  A környezettudatos gondolkodás erősítése érdekében 2020-ban elindítottuk a „Fogadd örökbe a Kastélypark egyik ősfáját!” elnevezésű programunkat.

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kollégánk hamarosan felkeresi megadott elérhetőségein!

Aktuális

Hírek és információk

Nyári Károly és a Budapest Jazz Orchestra

Nyári Károly és a Budapest Jazz Orchestra

Az extrém meleg időjárás miatt a 2024. július 19-i Nyári Károly és vendégeinek koncertje a Gödöllő Királyi Kastély díszudvara helyett a légkondicionált Lovardájában kerül megrendezésre. A terem 20 órától nyílik meg, a székek szektoronként érkezési sorrendben foglalhatók el! Kérjük önöket számítsanak a fenti változásokra! Köszönjük megértésüket! Nyári Károly és a Szervezők     Nyári Károly az ország legismertebb énekes zongoristája 2024. július 19-én 20.30-kor különleges koncerttel várja a közönséget  Gödöllői Királyi Kastély Díszudvarában.   Az esten a művész legszebb saját dalait és a pályáját meghatározó legkedveltebb dallamokat hallhatják a jelenlévők. Nyári Károly virtuóz zongorajátékával és jellegzetes énekhangjával mindenkor elvarázsolja a közönséget. A koncert meghívott sztárfellépője Szulák Andrea, akivel gyönyörű duett számok is hallgatóak lesznek különleges előadásban. A koncerten hazánk legsikeresebb big-band zenekara a Budapest Jazz Orchestra közreműködik.   Legyen Ön is részese az estnek, hiszen Nyári Károly felejthetetlen koncertélményt ígér a közönségnek!     Jegyek kaphatók a www.eventim.hu felületén keresztül, valamint a kastély Tourinform irodájában!
Elolvasom
Palya Bea és zenekara koncertje

Palya Bea és zenekara koncertje vonósnégyessel

Hanggá gyúrjuk a lengedező búzatáblát, amely zöldből épp aranyba fordul. Megénekelem a negyven pluszos szerelmet, amely olyan, mint a dinnye illata és íze: édes, zamatos, érett, izgalmas, piros és fekete. A vonós hangszerek zendülése, az énekhang hullámai lágy szellőként körülfújják a testedet, drága Hallgatóm, és észrevétlenül a bőröd alá kúsznak: mézként lazítják el az izületeidet, az izmaidat, a szíved ritmusa már rég a dobbal együtt szól. Az énekesnő mély levegőt vesz – és vele te is. A tüdődnek több helye van, valami megváltozik: szabadabbnak és könnyebbnek érzed magad. Elegáns nyár este, a tücsökciripelés és az alkonyi madárcsicsergés a dalok csodálatos dallamával-szövegével keveredik. Minden lesz, mi fülnek-szívnek ingere, dúdolod a Szabadont, a Szaladóst, a végtagjaid a Suttognak a vének ritmusára még járja belső táncát. És te úgy mész haza az utolsó dal után, hogy több vagy, mint a koncert kezdetén.     Jegyek kaphatók a kastély Tourinform irodájában, valamint a www.eventim.hu felületén keresztül!
Elolvasom
Tovább

"Az európai királyi családok és a királyi levelezések titkai" | Érdekes emberek - érdekes történetek

Érdekes emberek - érdekes történetek  Előadások a Gödöllői Királyi Kastélyban 2024. július 19. 15:00 "Az európai királyi családok és a királyi levelezések titkai" előadó: Dr. Szalai Gábor monarchia szakértő   Az előadáson Dr. Szalai Gábor megismerteti az érdeklődőket a jelenleg is hatalmon lévő európai királyi családokkal folytatott, több évtizedes levelezésével és a monarchiák ritka írásos relikviáival, miközben az egyes uralkodócsaládok is bemutatásra kerülnek. A világviszonylatban is egyedinek mondható gyűjteménye a múltat kapcsolja össze a jelennel, bepillantást adva Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Hollandia, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Norvégia, Spanyolország és Svédország legbefolyásosabb családjainak mindennapi életébe, az ünnepek alkalmával küldött királyi üdvözletek egyes jelentősebb darabjaiba. Dr. Szalai Gábor monarchia szakértő az európai királyi házak lelkes rajongója és családtörténeti kutatója 1998 óta folytat aktív levelezést az európai monarchiákkal. Gyűjteményét közel 1 500 darab levél alkotja, ami időközben kiegészítésre került az egyes monarchiák történelmi relikviáival is, többek között az uralkodócsaládok saját kezűleg (alá)írt ünnepi üdvözlőlapjaival, leveleivel és állami portréival. Az előadásra a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! Részvételi szándékát a regisztracio@kiralyikastely.hu e-mailcímre várjuk!
Elolvasom
Tovább

„Lóra, magyar, lóra”

Időszaki kiállítás   A Gödöllői Királyi Kastély, a Mezőhegyesi Ménesbirtok, valamint a Molnár-C. Pál Emlékház és a Műterem-Múzeum közös szervezésében 2024. július 1-augusztus 11. között. Tisztelgés a párizsi olimpiai játékok előtt ifj. Vastagh György lovasszobraival, Molnár-C. Pál lovas tematikájú műveivel és sportrajzaival.   A Gödöllői Királyi Kastély az Európai Királyi Rezidenciák Szövetségének a 2024-es olimpiai játékokhoz kapcsolódó „Horsing around European courts” projektje keretében július 1. és augusztus 11. között a lovak különleges világát mutatja be ifj. Vastagh György (1868-1946) mezőhegyesi ló-, és állatportré szobraival, valamint Molnár-C. Pál (1894-1981) festményeivel és grafikáival. A kiállítás egyik termében pedig a nagy magyar sikereket hozó 1928-as amszterdami olimpia ihlette sportrajzok láthatók, melyek Molnár-C. Pál tusvonalaival készültek és a korabeli Est-lapokban jelentek meg.   A 2024-es párizsi nyári olimpiai és paralimpiai játékok idején a Versailles-i kastély parkja a lovas versenyek sporthelyszínévé alakul át. Ebből az alkalomból nagyszabású lovas kiállítást rendeznek a Versailles-i palotában. A tárlatban a Gödöllői Királyi Kastély állandó kiállításából, Wilhelm Richter: Erzsébet királyné lóháton (1876, Magyar Nemzeti Múzeum tulajdona)  című festménye tekinthető meg.  
Elolvasom

Hírlevél feliratkozás - aktuális programkínálatunk


Kövessen bennünket a közösségi médiában!

Nyitva tartás

hétfő-vasárnap 10:00-18:00 Kassza 17:00-ig


Kapcsolat

Telefonszám:+36 30 / kattintson
E-mail cím:kattintson

 

              Sisi  European Royal Residences