Hétfő-Vasárnap: 10:00-18:00 +36 28 / kattintson

Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai családi nap és kiállítás megnyitó

HU EN DE

Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai családi nap és kiállítás megnyitó

- Admin
2021. 11 27. 10:00-18:00
ingyenes
Gödöllői Királyi Kastély
-

A „Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai” tárlatunkon, zarándok csoportok által ajándékozott, népviseletbe öltöztetett babákat mutatunk be egészen 2022. február 13-ig.
A kiállítás megtekintése ingyenes!

Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai családi nap

Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai családi nap és kiállítás megnyitó

2021. november 27.

Színpadi programok

10.00     Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola

A Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskolában 2008-ban indult felmenő rendszerben a kétnyelvű német nemzetiségi nevelés-oktatás. Tanulóink eredményesen vesznek részt német nyelvű tanulmányi, illetve vers- és prózamondó versenyeken. Rendszeres fellépői városunk kulturális rendezvényeinek, gálaműsoroknak. A német nemzetiségi hagyományápolás fontos részét alkotják a főbb ünnepek rendezvényei, melyek alkalmat adnak arra is, hogy iskolánk más osztályokba járó tanulói is megismerhessék a német hagyományokat.

A november 27-i rendezvényen az iskola közel 80 diákja tart bemutatót nemzetiségi ruhában.

11.00     Népviseletbemutató – Boldog

Településünk a színpompás népviseletéről és néphagyományairól is ismert. A ma élő lakosság hagyomány tisztelete elismerésre méltó, hiszen őrzik népviseletünket. A fiatalok ma már csak ünnepi alkalmak során öltik magukra a boldogi népviseletet. Ilyen például a „Boldogi Jézus Szíve Búcsú”,melyet minden évben Pünkösd után harmadik vasárnap tart a község.

A boldogi népviseletet az 1920-as évek végén ismerte meg az ország. A boldogi fehérhímzés szépségére már az 1930-as években felfigyeltek. A kendők mintáját kézzel írták elő. A varrott kendő és a fodros kendő a fiatal lányok és asszonyok legünnepélyesebb ruhadarabja volt. A színes hímzésű selyem fej-és vállkendők később jelennek meg. Egyénileg is tervezték a mintákat, melyeket egyszínű selyemre selyemfonallal varrták ki.

A női felső ruha összetevői: szálika, sűrű ráncokba szedett szoknya, alatta a kacskaringós szoknyával, előtte köténnyel. Hétköznap 2–3, ünnepen 5–10 szoknyát viseltek. A szoknyák mindig színesek, apró ráncokba rakottak, féllábszárig érnek, posztóval szegettek, csak a felső piros szoknyát szegték zölddel. Sajátos, hogy a szoknya ráncait lenn nagy hullámokba húzzák szét, ill. merevítik.

A lányok sajátos hajviselete a sodorba fésült, míg az asszonyoké a tyúkosan befont. Legdíszesebb viselet, a menyasszony viselet. A bő félyinghez díszes pruszlikot, keményre vasalt fodroskendőt, fehér rakott szoknyát, viselt a menyasszony. Koszorút, majd tükrökkel kirakott pártát tettek a fejére, melyről széles színes pántlikák lógtak.

 


12.00     Hévizgyörki Asszonykórus

A Hévízgyörki Asszonykórus 1969-ben alakult, azóta megszakítás nélkül működik. Az előírt minősítéseken minden alkalommal „kiváló” illetve „Arany” fokozatot ért el a csoport. Több alkalommal nyertek Arany-Páva díjat Arany-Páva Nagydíjat és Vass Lajos nagydíjat is. Pest megyéért emlékérem és a KÓTA díj birtokosai. Pest megye Önkományzata Pest Megye Művészetéért díjjal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjjal tűntette ki a csoportot. A kórus a helyi és a Pest megyei értéktár értékei közé is felvételre került. 2019-ben Pest Megye Önkormányzata „Az év értéke” díjat adományozta az Asszonykórusnak.

Szűkebb hazájuk, a Galga-mente népdalait éneklik, igyekeznek megőrizni és tovább éltetni azokat.

Műsoruk egy Galga-menti népdalcsokorral kezdődik, melyet viseletbemutató követ a gyerektől kezdve egészen az idős korosztályig, bemutatva a különböző ünnepek viseletét is. Z árásképpen egy adventi összeállítást mutatnak be.

 

13.00     Menyasszony öltöztetés – Rimóc

A szláv eredetű Rimócot 1229-ben említik először. A rimóci településcsoporthoz tartozó falvak (Rimóc, Hollókő, Varsány, Nógrádsipek, Nagylóc) népviselete kiemelkedő jelentőséggel bírt. A legszegényebbek is mindent elkövettek, hogy az elvárásoknak megfeleljenek. A vagyont az értékes ruházat jelentette, amelyet nagy becsben tartva örökítettek át. A hagyományőrzésnek napjainkban is nagy jelentősége van.

A bemutató során a Rimóc palóc viseletének egy kiemelkedő női öltözetével ismerkedhetünk meg, a menyasszonyi ruhával. A menyasszonyok hímzett, általában sok alsószoknyás ruhában és fejdíszben jelennek meg az esküvőn.

13.30 Bujáki búcsú menet

A katolikus hívek kegyhelyekre történő zarándoklatát búcsújárásnak nevezzük. A népi szintetikus szemlélet szerint a búcsújárásnak célja a múlt bűneiért való vezeklés, a kapott jótéteményekért való hálaadás, kérések által a jövő pozitív irányban való befolyásolása. A búcsújárás a közösségi élmény.

A kegyhelyekhez kapcsolódó búcsújáró gyakorlatokat úgy is felfoghatjuk, mint egy-egy nagy rituális drámát, hiszen a búcsújárás különböző helyszínein bizonyos tárgyak és szövegek felhasználásával időről-időre egy előre ismert cselekménysor rituális közösségi eljátszása történik. A bemutató során megismerhetjük a búcsújárás egyes elemeit imákat és énekeket.

 

14.00     Volter Domonkos könyvbemutató beszélgetés

Püspökhatvan Pest megye északkeleti részében, a Galga patak felső folyásánál fekvő település. Lakói a 18. század óta többségében katolikus szlovákok voltak, akik a 20. század közepéig elszigetelődtek a régióban fekvő evangélikus szlovák és katolikus magyar falvak lakóitól. A szlovák nyelvű vallásgyakorlat az első világháború után csak a hagyományos népi kultúrába beépülve élhetett tovább a településen. A kötet szerzője, Volter Domonkos - a Galga mente és a magyarországi szlovákság ifjú néprajzkutatója - azokat a szövegeket adja közre, amelyek a római katolikus vallás, egykori szlovák nyelvű népi gyakorlatához köthetők Püspökhatvanban. A kötetben rendszerezésre kerülő csodatörténetek, égből szállott levelek, ráolvasások, archaikus imák, "parasztbibliai elbeszélések" és vallásos népénekek betekintést engednek abba, hogy mit jelentett egykor a Galga mentén szláv érzéssel és átéléssel imádkozni, énekelni, gyógyítani, üdvösséget várni. 

 


15.00-től Hivatalos megnyitó, majd az ecseri néptánccsoport bemutatója

Az ECSERI ZELENÝ VENIEC NÉPTÁNCEGYÜTTES 1999–ben alakult, követve a nagy múltú korábbi ecseri néptánccsoport örökségét és hagyományait. A felnőtt tánccsoport szerte az országban és határainkon túl is megismerteti a falu kultúráját. Több országos rendezvényen, illetve nemzetközi néptánc találkozón is sikeresen szerepeltek. A csoport vezetője Lukics Gábor, a csoportot felkészítette Sosovicza Fanni.

1. Békési szlovák táncok

A tánckoreogárfia délalföldi szlovák anyagra épül. Jellemzője a friss és lassú csárdás valamint a mars. A mars a tánc elején mulatótáncként, a végén pedig menettáncként jelenik meg. A csárdás hasonlít a dél-alföldi csárdáshoz, hiszen az egymás mellett élő népek átveszik egymás kultúráját. A friss csárdásban gyakoriak a libbentős figurák. Koreográfiát készítette: Pintér Tibor.

2. Közép szlovákiai táncok csárdás

A táncot Szlovákia egyik leghíresebb koreográfusa tanította a csoportnak. A koreográfiában fellelhetők a közép-szlovákiai csárdás és friss táncelemek, de találhatunk benne Pozsony környéki motívumokat is. A koreográfiát készítette és betanította: Jaroslav Sevčik

3. Šariši – Sáros vármegyei táncok

A felvidéki Šariš környékéről való vidám, lendületes koreográfia csapásokat, forgatókat mutat be páros tánc formájában, melyben megfigyelhető a tánc lent-hangsúlyos jellege. A koreográfiát készítette és a táncot betanította Szilágyiné Suba Éva.

4. Katka keringő

A Rákoskeresztúron gyűjtött szlovák népdalra Földvári Attila írt koreográfiát. A koreográfia megidézi az egykori pestkörnyéki szlovák bálok hangulatát, ahol a táncrend egyik kedvelt része volt a keringő.

5. Bődi táncok

Ma Szlovákiához tartozó Magyarbődi – Abaúji táncokból ad ízelítőt a koreográfia, melyben a magyar és a szlovák kultúra egymásra hatása szépen látszik. Jellemzője a páros tánc, a csárdás és a friss.

 


 

 

 

Egyéb programok:

-Valter Domonkos könyvbemutató
-Hévízgyörki hagyományok bemutatása
-Hungarikum Bizottság bemutatkozása
-Boldogi hagyományok (hímzés, boldogi paprika)

 

A program változás jogát fenntartjuk!

Címkék: Kiállítás Rendezvény

Keresés

Sisi shop

Ezüstözött kiskanál Sisiről készült híres Winterhalter festménnyel díszítve

Ezüstözött kiskanál Sisiről készült híres Winterhalter festménnyel díszítve

2 400 Ft

Tovább a shopra
Faludi Ildikó- A gödöllői kastély

Faludi Ildikó- A gödöllői kastély

4 990 Ft

Tovább a shopra
Ibolya illóolaj és nyaklánc

Ibolya illóolaj és nyaklánc

4 150 Ft

Tovább a shopra
A székelység története

A székelység története

3 400 Ft

Tovább a shopra

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kollégánk hamarosan felkeresi megadott elérhetőségein!

Aktuális

Hírek és információk

Bécsi elegancia, Magyar Virtus

Bécsi elegancia, Magyar Virtus - ingyenes gálakoncert

Gálakoncert TV-felvétellel 2022. június 11., szombat (esőnap: június 13.)   Díszudvar, Gödöllői Királyi Kastély     J. Strauss II. Mirtuszkoszorúk – keringő Op.154 J. Strauss II. Csárdás (Denevér) Lukács Anita J. Strauss II. Barinkay-belépő (Cigánybáró) Vadász Zsolt J. Strauss II. Zsupán-belépője (Cigánybáró) Fülep Máté C. Millöcker Ó, mi szegény primadonnák (Szegény Jonatán) Rőser Orsolya Hajnalka J. Strauss II. Könnyű vér – gyorspolka Op.319 C. Millöcker Mindegy nekem (Dubarry grófnő) Lukács Anita J. Strauss II. Szerelemposta – francia-polka Op.317 J. Strauss II. Óra-duett (Denevér) Rőser Orsolya Hajnalka, Vadász Zsolt C. M. Ziehrer Üdvözlet Pestnek Op.140 J. Strauss II. Lagúna-keringő (Egy éj Velencében) Fülep Máté J. Strauss II. Tavaszi hangok Op.410 Rőser Orsolya Hajnalka J. Strauss II. Ó jaj, a szívem megszakad (Denevér) Rőser, Lukács, Vadász J. Strauss II. Pezsgő-dal (Denevér) Rőser, Lukács, Vadász, Fülep  
Elolvasom
Légy ott a kertben!

Légy ott a kertben! - Rendez-vous aux jardins 2022

Légy ott a kertben! / „Rendez-vous aux jardins” Tematikus programok és séták Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélyának parkjában 2022. június 3-5.    
Elolvasom
Koronázási hétvége

Koronázási hétvége

Erzsébet királyné és Ferenc József koronázására emlékezve Magyarország legnagyobb barokk kastélya ünnepséggel és számtalan programmal várja látogatóit!
Elolvasom
AZ ÉN SISIM – Gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében

AZ ÉN SISIM – Gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében

A magyarországi Erzsébet királyné-kultusz központjaként működő gödöllői kastély idén különleges meglepetéssel készül a Sisi-rajongók számára. A számos muzeális kincset felvonultató állandó és időszaki kiállítások után a főszerep most a gyűjtőké! Pályázat keretében várják azokat a jelentkezőket, akik szívesen megmutatnák a nagyközönségnek gyűjtőszenvedélyük legszebb, legérdekesebb darabjait. A gyűjtőket és a tárgyak sokféleségét bemutató időszaki kiállítás a legizgalmasabb gyűjtemények tárgyaiból készül 2022 szeptemberében a Gödöllői Királyi Kastélyban. Részletes kiírás: A Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. (továbbiakban: GKK) Az én Sisim címmel pályázatot hirdet magángyűjtők részére azzal a céllal, hogy az Erzsébet királynéhoz kapcsolódó magángyűjteményeket, és (lehetőség szerint) a gyűjtő személyét is bemutathassa a 2022. szeptemberében nyíló időszaki kiállításán, online felületein, valamint a pályázati anyagokat múzeumi adattárában megőrizhesse az utókornak. Pályázni aláírt, kitöltött pályázati adatlappal, nyilatkozattal és 5 db fotóval lehet, az alábbi feltételek szerint. Pályázó vállalja, hogy a pályázatra csak olyan tárgyakkal nevez, amelyek a tulajdonát képezik és azokkal kapcsolatban teljeskörűen eljárhat. Pályázó dönthet arról, hogy pályázati anyagát nem nyertes pályázat esetén a GKK múzeumi adattárában megőrizheti-e. Pályázó vállalja, hogy nyertes pályázat esetén a GKK muzeológusaival együttműködve közösen kiválasztják a kiállításhoz kölcsönadandó tárgyakat, amelyeket kölcsönzési szerződés keretében átad a kiállítás idejére a GKK részére. A tárgyak kölcsönzéséért anyagi ellenszolgáltatásra nem tart igényt. A nyertes Pályázók engedélyezik, hogy a kiállítás népszerűsítéséhez a GKK a pályázati anyag tartalmát szabadon felhasználhassa. A pályázatokat a muzeumi.titkar@kiralyikastely.hu e-mail címre (vagy a Gödöllői Királyi Kastély 2100 Gödöllő, Pf. 406. címre) várjuk, 2022. május 31-én 24 óráig. A nyertes pályázókat 2022. július 10-ig értesítjük ki. Az elbírálás szempontjai: A tervezett időszaki kiállításon az Erzsébet-kultusz történetét és XXI. századi jelenségét vizsgáljuk. Célunk, hogy a királynéhoz kapcsolódó tárgyak sokszínűségét és a gyűjtés okait mutassuk be. Így nem elsősorban a tárgyak piaci értéke, hanem inkább azok különlegessége fontos számunkra, a gyűjtő személyével és a tárgyakhoz kapcsolódó történetekkel együtt. A kiállításon nem teljes gyűjteményeket tervezünk bemutatni, hanem szeretnénk egymás mellett megmutatni a különböző motivációjú gyűjtők kollekciójának leginkább figyelemre méltó darabjait, amelyek jól reprezentálják a tulajdonost és a gyűjteményt.
Elolvasom
Dolgozz a Gödöllői Királyi Kastélyban!

ÁLLÁSAJÁNLATAINK

Aktuális állásajánlataikról bővebb információ és a jelentkezés módja a megpályázni kívánt pozícióra kattintva érhető el.   Rendezvény berendező   Karbantartó munkatárs     Az állásajánlatokra való jelentkezést a hr@kiralyikastely.hu e-mail címre várjuk!            
Elolvasom
Családbarát Szolgáltató Hely

Ismét Családbarát Szolgáltató Hely és Családbarát Munkahely lettünk!

    Idén áprilisban a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. két év eltelte után ismét auditálta a Gödöllői Királyi Kastély családbarát szolgáltatásait és az itt dolgozók munkakörülményeit. A tanúsítási eljárás során teljesítettük az auditkritériumokat mindkét területen, így a Gödöllői Királyi Kastély továbbra is jogosult a Családbarát Szolgáltató Hely és Családbarát Munkahely tanúsító védjegy használatára. Családbarát szolgáltatásainkról a kastély weboldalán is tájékozódhat: https://kiralyikastely.hu/csaladbarat-szolgaltatas.html  
Elolvasom
Nyári tábor 2022. júniusában

Nyári tábor a kastélyban

  2022. június 20-24.   6-10 éves gyermekek részére
Elolvasom
Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál

Elolvasom
Hazatértek a királyné bútorai!

Hazatértek a királyné bútorai!

Megérkeztek Erzsébet királyné személyes bútorai, fésülködőasztala és üveges vitrinje a Gödöllői Királyi Kastélyba. A Nemzeti Kastélyprogram és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. segítségével Németországból visszavásárolt műtárgyakkal a közönség találkozhat a kastély állandó kiállításában.   Virág Zsolt az általa miniszteri biztosként felügyelt Nemzeti Kastélyprogramról és a Nemzeti Várprogramról szólva elmondta, azok nemcsak az épületek helyreállítását, hanem azok szellemi rehabilitációját is célozzák.     Ehhez tartozik, hogy a fellelhető egykori berendezési tárgyak is visszakerüljenek a falak közé - jegyezte meg.     Elmondása szerint Erzsébet királynő egykori fésülködőasztala és üvegezett vitrinje egy németországi aukción bukkant fel, ahol kikiáltási áron sikerült őket visszavásárolni, péntektől pedig már a közönség is találkozhat a műtárgyakkal a kastély állandó kiállításában a királyné öltöző-, illetve írószobájában.     Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Gödöllői Királyi Kastély is csatlakozott a Kastélykártya programhoz.     Az ingyenesen kiváltható Kastélykártya 20 százalék kedvezmény nyújt a csatlakozó intézmények állandó belépőinek árából, és további kedvezményeket biztosít a kastélyok vendéglátóegységeiben, ajándékboltjaiban, esetenként pedig lehetővé teszi a részvételt exkluzív rendezvényeken is - mondta el Glázer Tamás.
Elolvasom
Hírlevél feliratkozás - aktuális programkínálatunk

Kövessen bennünket a közösségi médiában!

Nyitva tartás

Hétfő-Vasárnap  10:00-18:00


Kapcsolat

Telefonszám:+36 28 / kattintson
E-mail cím:kattintson

              Sisi  European Royal Residences