Hétfő-Vasárnap: 10:00-18:00 +36 28 / kattintson

Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai családi nap és kiállítás megnyitó

HU EN DE

Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai családi nap és kiállítás megnyitó

- Admin
2021. 11 27. 10:00-18:00
ingyenes
Gödöllői Királyi Kastély
-

A „Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai” tárlatunkon, zarándok csoportok által ajándékozott, népviseletbe öltöztetett babákat mutatunk be egészen 2022. február 13-ig.
A kiállítás megtekintése ingyenes!

Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai családi nap

Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai családi nap és kiállítás megnyitó

2021. november 27.

Színpadi programok

10.00     Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola

A Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskolában 2008-ban indult felmenő rendszerben a kétnyelvű német nemzetiségi nevelés-oktatás. Tanulóink eredményesen vesznek részt német nyelvű tanulmányi, illetve vers- és prózamondó versenyeken. Rendszeres fellépői városunk kulturális rendezvényeinek, gálaműsoroknak. A német nemzetiségi hagyományápolás fontos részét alkotják a főbb ünnepek rendezvényei, melyek alkalmat adnak arra is, hogy iskolánk más osztályokba járó tanulói is megismerhessék a német hagyományokat.

A november 27-i rendezvényen az iskola közel 80 diákja tart bemutatót nemzetiségi ruhában.

11.00     Népviseletbemutató – Boldog

Településünk a színpompás népviseletéről és néphagyományairól is ismert. A ma élő lakosság hagyomány tisztelete elismerésre méltó, hiszen őrzik népviseletünket. A fiatalok ma már csak ünnepi alkalmak során öltik magukra a boldogi népviseletet. Ilyen például a „Boldogi Jézus Szíve Búcsú”,melyet minden évben Pünkösd után harmadik vasárnap tart a község.

A boldogi népviseletet az 1920-as évek végén ismerte meg az ország. A boldogi fehérhímzés szépségére már az 1930-as években felfigyeltek. A kendők mintáját kézzel írták elő. A varrott kendő és a fodros kendő a fiatal lányok és asszonyok legünnepélyesebb ruhadarabja volt. A színes hímzésű selyem fej-és vállkendők később jelennek meg. Egyénileg is tervezték a mintákat, melyeket egyszínű selyemre selyemfonallal varrták ki.

A női felső ruha összetevői: szálika, sűrű ráncokba szedett szoknya, alatta a kacskaringós szoknyával, előtte köténnyel. Hétköznap 2–3, ünnepen 5–10 szoknyát viseltek. A szoknyák mindig színesek, apró ráncokba rakottak, féllábszárig érnek, posztóval szegettek, csak a felső piros szoknyát szegték zölddel. Sajátos, hogy a szoknya ráncait lenn nagy hullámokba húzzák szét, ill. merevítik.

A lányok sajátos hajviselete a sodorba fésült, míg az asszonyoké a tyúkosan befont. Legdíszesebb viselet, a menyasszony viselet. A bő félyinghez díszes pruszlikot, keményre vasalt fodroskendőt, fehér rakott szoknyát, viselt a menyasszony. Koszorút, majd tükrökkel kirakott pártát tettek a fejére, melyről széles színes pántlikák lógtak.

 


12.00     Hévizgyörki Asszonykórus

A Hévízgyörki Asszonykórus 1969-ben alakult, azóta megszakítás nélkül működik. Az előírt minősítéseken minden alkalommal „kiváló” illetve „Arany” fokozatot ért el a csoport. Több alkalommal nyertek Arany-Páva díjat Arany-Páva Nagydíjat és Vass Lajos nagydíjat is. Pest megyéért emlékérem és a KÓTA díj birtokosai. Pest megye Önkományzata Pest Megye Művészetéért díjjal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjjal tűntette ki a csoportot. A kórus a helyi és a Pest megyei értéktár értékei közé is felvételre került. 2019-ben Pest Megye Önkormányzata „Az év értéke” díjat adományozta az Asszonykórusnak.

Szűkebb hazájuk, a Galga-mente népdalait éneklik, igyekeznek megőrizni és tovább éltetni azokat.

Műsoruk egy Galga-menti népdalcsokorral kezdődik, melyet viseletbemutató követ a gyerektől kezdve egészen az idős korosztályig, bemutatva a különböző ünnepek viseletét is. Z árásképpen egy adventi összeállítást mutatnak be.

 

13.00     Menyasszony öltöztetés – Rimóc

A szláv eredetű Rimócot 1229-ben említik először. A rimóci településcsoporthoz tartozó falvak (Rimóc, Hollókő, Varsány, Nógrádsipek, Nagylóc) népviselete kiemelkedő jelentőséggel bírt. A legszegényebbek is mindent elkövettek, hogy az elvárásoknak megfeleljenek. A vagyont az értékes ruházat jelentette, amelyet nagy becsben tartva örökítettek át. A hagyományőrzésnek napjainkban is nagy jelentősége van.

A bemutató során a Rimóc palóc viseletének egy kiemelkedő női öltözetével ismerkedhetünk meg, a menyasszonyi ruhával. A menyasszonyok hímzett, általában sok alsószoknyás ruhában és fejdíszben jelennek meg az esküvőn.

13.30 Bujáki búcsú menet

A katolikus hívek kegyhelyekre történő zarándoklatát búcsújárásnak nevezzük. A népi szintetikus szemlélet szerint a búcsújárásnak célja a múlt bűneiért való vezeklés, a kapott jótéteményekért való hálaadás, kérések által a jövő pozitív irányban való befolyásolása. A búcsújárás a közösségi élmény.

A kegyhelyekhez kapcsolódó búcsújáró gyakorlatokat úgy is felfoghatjuk, mint egy-egy nagy rituális drámát, hiszen a búcsújárás különböző helyszínein bizonyos tárgyak és szövegek felhasználásával időről-időre egy előre ismert cselekménysor rituális közösségi eljátszása történik. A bemutató során megismerhetjük a búcsújárás egyes elemeit imákat és énekeket.

 

14.00     Volter Domonkos könyvbemutató beszélgetés

Püspökhatvan Pest megye északkeleti részében, a Galga patak felső folyásánál fekvő település. Lakói a 18. század óta többségében katolikus szlovákok voltak, akik a 20. század közepéig elszigetelődtek a régióban fekvő evangélikus szlovák és katolikus magyar falvak lakóitól. A szlovák nyelvű vallásgyakorlat az első világháború után csak a hagyományos népi kultúrába beépülve élhetett tovább a településen. A kötet szerzője, Volter Domonkos - a Galga mente és a magyarországi szlovákság ifjú néprajzkutatója - azokat a szövegeket adja közre, amelyek a római katolikus vallás, egykori szlovák nyelvű népi gyakorlatához köthetők Püspökhatvanban. A kötetben rendszerezésre kerülő csodatörténetek, égből szállott levelek, ráolvasások, archaikus imák, "parasztbibliai elbeszélések" és vallásos népénekek betekintést engednek abba, hogy mit jelentett egykor a Galga mentén szláv érzéssel és átéléssel imádkozni, énekelni, gyógyítani, üdvösséget várni. 

 


15.00-től Hivatalos megnyitó, majd az ecseri néptánccsoport bemutatója

Az ECSERI ZELENÝ VENIEC NÉPTÁNCEGYÜTTES 1999–ben alakult, követve a nagy múltú korábbi ecseri néptánccsoport örökségét és hagyományait. A felnőtt tánccsoport szerte az országban és határainkon túl is megismerteti a falu kultúráját. Több országos rendezvényen, illetve nemzetközi néptánc találkozón is sikeresen szerepeltek. A csoport vezetője Lukics Gábor, a csoportot felkészítette Sosovicza Fanni.

1. Békési szlovák táncok

A tánckoreogárfia délalföldi szlovák anyagra épül. Jellemzője a friss és lassú csárdás valamint a mars. A mars a tánc elején mulatótáncként, a végén pedig menettáncként jelenik meg. A csárdás hasonlít a dél-alföldi csárdáshoz, hiszen az egymás mellett élő népek átveszik egymás kultúráját. A friss csárdásban gyakoriak a libbentős figurák. Koreográfiát készítette: Pintér Tibor.

2. Közép szlovákiai táncok csárdás

A táncot Szlovákia egyik leghíresebb koreográfusa tanította a csoportnak. A koreográfiában fellelhetők a közép-szlovákiai csárdás és friss táncelemek, de találhatunk benne Pozsony környéki motívumokat is. A koreográfiát készítette és betanította: Jaroslav Sevčik

3. Šariši – Sáros vármegyei táncok

A felvidéki Šariš környékéről való vidám, lendületes koreográfia csapásokat, forgatókat mutat be páros tánc formájában, melyben megfigyelhető a tánc lent-hangsúlyos jellege. A koreográfiát készítette és a táncot betanította Szilágyiné Suba Éva.

4. Katka keringő

A Rákoskeresztúron gyűjtött szlovák népdalra Földvári Attila írt koreográfiát. A koreográfia megidézi az egykori pestkörnyéki szlovák bálok hangulatát, ahol a táncrend egyik kedvelt része volt a keringő.

5. Bődi táncok

Ma Szlovákiához tartozó Magyarbődi – Abaúji táncokból ad ízelítőt a koreográfia, melyben a magyar és a szlovák kultúra egymásra hatása szépen látszik. Jellemzője a páros tánc, a csárdás és a friss.

 


 

 

 

Egyéb programok:

-Valter Domonkos könyvbemutató
-Hévízgyörki hagyományok bemutatása
-Hungarikum Bizottság bemutatkozása
-Boldogi hagyományok (hímzés, boldogi paprika)

 

A program változás jogát fenntartjuk!

Címkék: Kiállítás Rendezvény

Keresés

Sisi shop

Cipzáras pénztárca, Sisi képmásával

Cipzáras pénztárca, Sisi képmásával

3 660 Ft

Tovább a shopra
Ibolyás selyemkendő, Gavroche kézzel festett (5.173.1.1)

Ibolyás selyemkendő, Gavroche kézzel festett (5.173.1.1)

11 990 Ft

Tovább a shopra
Porcelán gyűszű Sisi koronázási képével (5.120.729.247.0)

Porcelán gyűszű Sisi koronázási képével (5.120.729.247.0)

3 230 Ft

Tovább a shopra
 Nemesacél termosz, Erzsébet királynéról készült híres Winterhalter festménnyel díszítve, Elisabeth Edition

Nemesacél termosz, Erzsébet királynéról készült híres Winterhalter festménnyel díszítve, Elisabeth Edition

11 340 Ft

Tovább a shopra

Ajánlatkérés

Vegye fel velünk a kapcsolatot, kollégánk hamarosan felkeresi megadott elérhetőségein!

Aktuális

Hírek és információk

„…hogy az Ünnep teljes legyen…”

XX. Adventi Kastélynapok

Az 1870-es években a királyi család előszeretettel töltötte Gödöllőn a karácsonyi ünnepeket. Az esztendő legbensőségesebb időszakában újra ünneplőt öltő Királyi Kastély ismét színes programokkal várja az érdeklődőket. „…hogy az Ünnep teljes legyen…” December 18. Szombat 10.20-10.50    Fúvósok karácsonya, nyitókoncert a díszteremben                                         ingyenes 11.00-13.00              Találkozás Erzsébet Királynéval, cercle a díszteremben                       múzeumi belépőjeggyel 13.30-14.00    Adventi hangulatban, kamarazenei koncert                                                     ingyenes 14.30-15.30    Betlehemi történet, a Maszk Bábszínház előadásában                                     ingyenes 16.00-18.00    Az Arpeggio Gitárzenekar ünnepi koncertje a Lovardában                           jegyár: 3.200Ft 16.30-17.00    Ünnepre készülünk, hárfa-hegedű duó koncert                                                ingyenes 18.00-19.15    Pozsgai Zsolt: Látnivágyók, abszurd komédia a barokk színházban            jegyár: 3.900Ft December 19. Vasárnap 11.00-12.30    F.Chopin Zenei AMI tanulóinak ünnepi koncertje a Lovardában              ingyenes 11.30-12.30    A hóember ajándéka, Sanyi, Én és a Gyerekek produkció bábelőadása     ingyenes 14.00-14.30    Adventi hangulatban, kamarazenei koncert                     ingyenes 15.00-16.00    Jeges mese - mesejáték a barokk színházban, előadja a Thália Színi Akadémia                                                 (átdolgozás Andersen: A Hókirálynő című műve alapján)                                                    ingyenes 15.30-16.30    "A királyék megint itthon vannak!" a királyi család meghitt karácsonyai                          Gödöllőn és Budán, Kovács Dóra ismeretterjesztő előadása                      ingyenes
Elolvasom
Dédszüleink ebben ünnepeltek

Dédszüleink ebben ünnepeltek – népviseleti babakiállítás

Az időszaki kiállítás népviseleti babagyűjteménye Nagy László Tamás atya, máriabesnyői plébános halálának huszadik évfordulójának állít emléket. Tamás atya vette át a Kátai Géza atya által gyűjtött Mária Múzeumot, amelynek egyik része, a búcsúra érkező zarándokok által hozott népviseletbe öltöztetett babák gyűjteménye. Tamás atya korai és váratlan halála után a Heves-, Nógrád- és Pest-megyei ünnepi népviseletbe öltöztetett babák Bese Gergő atyához kerültek. A gyűjtemény 2007-ben érte el végleges formáját, amelyet a Gödöllői Királyi Kastélyban tekinthetik meg 2021. november 27-től-2022. február 13-ig.     November 27-én új időszaki kiállításunk megnyitója alkalmából színes programokkal készülünk. A „Dédszüleink ebben ünnepeltek – Zarándokok ajándékai” tárlatunkon, zarándok csoportok által ajándékozott, népviseletbe öltöztetett babákat mutatunk be egészen 2022. február 13-ig. A kiállítás megtekintése ingyenes    
Elolvasom
Maszk használata kötelező

Szájmaszk használata kötelező

2021. november 20-tól a Gödöllői Királyi Kastély épületében a MASZK használata kötelező!
Elolvasom
25 éves a felújított kastély!

25 éves a felújított kastély!

A tulajdonosok 1994 áprilisában az Alapító okiratban meghatározták, hogy mi a célja ennek a társaságnak, ami a gödöllői kastélyt üzemelteti, és amelyet abban a megtiszteltetésben van részem, hogy én igazgathatok. Ez egy szép célkitűzés:  „A gödöllői Grassalkovich Kastélyegyüttes minden elemében a magyar kultúra, művészet, szellemiség és annak vonzerejéből táplálkozó kulturális és konferencia turizmus élő kastélyává, a nemzetközi és belföldi piacokon is keresett, üzletileg működőképes komplexummá váljék.” Azt gondolom, hogy ez mutatja leginkább, hogy mi is a kastélynak a feladata, miért dolgozunk nap-mint nap kollégáimmal. A Gödöllői Királyi Kastélynak, miután sokféle szolgáltatása van, leginkább egy életérzést kell közvetítenie. Igaz ez a kiállításokra, igaz ez a koncertekre, igaz ez a programokra, de igaz még egy esküvőre vagy konferenciára is. Szeretnénk elérni, hogy valamennyi látogató, függetlenül attól, hogy miért jött a gödöllői kastélyba vagy annak természetvédelmi oltalom alatt álló parkjába, úgy távozzon innen, hogy bizony itt a királyi életérzést megízlelte, a magyar kultúrát, művészetet magába szívta. Érkezéstől távozásig a látogatás minden eleme, amit itt a vendég tapasztalt, legyen az akár a mosdó, a ruhatár, kiállítás, koncert vagy egy kedves szó az itt dolgozóktól, az a Királyi Kastélyhoz méltó volt. Ahogy mindannyiunk életében, így természetesen a kastély életében is voltak nehéz és szép, emlékezetes időszakok az elmúlt 25 évben. Nem célom, hogy a negyedszázad történetének kiemelkedő eseményeit most összefoglaljam, hiszen meglesznek erre a megfelelő fórumok az év folyamán. Csupán két számot emelnék ki: 2019-ben a kiállításainkat 243 000-en tekintették meg, amivel az ország leglátogatottabb kastélymúzeuma voltunk, ezen felül több, mint 300 eseményt szerveztünk. Amit még fontosnak tartok most itt leírni, az a KÖSZÖNET és a HÁLA. Köszönet és hála a kastélytársaság valamennyi volt és jelenlegi munkavállalójának, hiszen a díszes falakat ők töltötték/töltik meg érzésekkel, általuk válik ez a csodálatos hely szolgáltatóvá. Köszönetemet és hálámat szeretném kifejezni minden kedves egykori látogatónknak, hogy a magyar kulturális örökség fennmaradására szavazott azzal, hogy megnézte kiállításainkat, részt vett koncertjeinken, programjainkon. Köszönöm a szeretetet, amivel folyamatosan érdeklődnek irántunk, hálásak vagyunk a napi több tucat kérdésért, hogy mikor nyitunk, mikor jöhetnek hozzánk!   Minden jót kívánok a 2021-es évben! Vigyázzunk egymásra!   dr. Ujváry Tamás ügyvezető igazgató
Elolvasom
Hazatértek a királyné bútorai!

Hazatértek a királyné bútorai!

Megérkeztek Erzsébet királyné személyes bútorai, fésülködőasztala és üveges vitrinje a Gödöllői Királyi Kastélyba. A Nemzeti Kastélyprogram és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. segítségével Németországból visszavásárolt műtárgyakkal a közönség találkozhat a kastély állandó kiállításában.   Virág Zsolt az általa miniszteri biztosként felügyelt Nemzeti Kastélyprogramról és a Nemzeti Várprogramról szólva elmondta, azok nemcsak az épületek helyreállítását, hanem azok szellemi rehabilitációját is célozzák.     Ehhez tartozik, hogy a fellelhető egykori berendezési tárgyak is visszakerüljenek a falak közé - jegyezte meg.     Elmondása szerint Erzsébet királynő egykori fésülködőasztala és üvegezett vitrinje egy németországi aukción bukkant fel, ahol kikiáltási áron sikerült őket visszavásárolni, péntektől pedig már a közönség is találkozhat a műtárgyakkal a kastély állandó kiállításában a királyné öltöző-, illetve írószobájában.     Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Gödöllői Királyi Kastély is csatlakozott a Kastélykártya programhoz.     Az ingyenesen kiváltható Kastélykártya 20 százalék kedvezmény nyújt a csatlakozó intézmények állandó belépőinek árából, és további kedvezményeket biztosít a kastélyok vendéglátóegységeiben, ajándékboltjaiban, esetenként pedig lehetővé teszi a részvételt exkluzív rendezvényeken is - mondta el Glázer Tamás.
Elolvasom
Hírlevél feliratkozás - aktuális programkínálatunk

Kövessen bennünket a közösségi médiában!

Nyitvatartás

H-V: 10:00 - 18:00


Kapcsolat

Telefonszám:+36 28 / kattintson
E-mail cím:kattintson

              Sisi  European Royal Residences