Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

KASTÉLY-JÁTSZÓ-TÉR

Játékos feladványok kicsiknek, és kicsit nagyobbaknak

KASTÉLY-JÁTSZÓ-TÉR 

Állatlesen a kastélyban
Erzsébet királyné és Ferenc József nagyon kedvelte a Gödöllő környéki erdőkben zajló vadászatokat. Állatokkal azonban nemcsak a természetben, de a lakosztályaikban is találkoztak. A királyné kutyáin kívül egyéb négylábúak, és madarak is körbevették őket. Némelyikük kimondottan a veszélyes fajtából! És még most is ott vannak! Ha kíváncsi vagy rá, milyen állatok rejtőznek a kastély termeiben, játssz velünk! 

Virágok nyomában

Itt a tavasz, (habár a tél még egy kicsit visszatért), de egyre több színpompás virág nyílik a kertekben, parkokban. Erzsébet királyné családja körében szívesen jött tavasszal is pihenni a gödöllői kastélyba. Ilyenkor a kastély kertészei a kedvenc virágaival ültették tele a királyné kertjét.
Tudtad, hogy a kastélyon belül is számtalan virággal találkozhatsz? Nem élő virágokkal, hanem virágábrázolásokkal. Fedezd fel a kastélyt díszítő virágokat!

Kastély-tér-kép
Láttad már madártávlatból a kastélyt? Kíváncsi vagy, hogy mely részét használta Erzsébet királyné? Hol tartották a lovakat?
Találj meg minden helyszínt és ismerd meg jobban az épületet! Jó felfedezést kívánunk!

A királyi pár gyermekei közül az idősebbek, Gizella és Rudolf nagyon jó testvérek voltak. Életkorban is közel álltak egymáshoz, hiszen Gizella alig két évvel volt idősebb öccsénél. Míg el nem kezdődött számukra a tanulás időszaka, rengeteg időt töltöttek együtt. Esténként a gyerekszobában nem mindig volt egyszerű rendet rakni! Ilyenkor bizony jól jött egy kis segítség! Játssz velünk és könnyítsd meg számukra a rendrakást!
 
Válaszolj egy-egy szóval a kérdésekre, vagy nevezd meg mit látsz a képen! Induljon a játék! 

Mennyire ismered a királyi párt?
Ferenc József és Erzsébet koronázási ajándékként kapták meg a gödöllői kastély 1867-ben. Szívesen jöttek családi körben pihenni Gödöllőre. Tudj meg róluk többet! Találd meg, hogy a pár melyik tagjához kapcsolódnak a jellemzések! Jó játékot!

 

Ha már úgy érzed jobban ismered a kastély királyi időszakát és a királyi családot, most próbára teheted a tudásodat, új ismeretekre tehetsz szert. 

 

Mária Valéria nevelőnője öltözködik
Mary Throckmorton, Mária Valéria nevelőnője éppen hozzákezdett a reggeli öltözködéshez, mikor a szomszéd szobából neszeket hallott: a kis Mária Valéria felébredt és nemsokára őt hívja majd!
Segíts Miss Throckmortonnak, hogy minél hamarabb elkészüljön az öltözködéssel! 

Vajon hogyan nézett ki Mária Valéria, a legkisebb királyi gyermek szobája? Milyen színű volt a fal? Milyen bútorokkal rendezték be? Hasonlít e a Te szobádhoz? Az alábbi játékból kiderül. 


Mit viseltek őseink?
A mai játékunkat a nagyobb diákoknak és a vállalkozó kedvű felnőtteknek ajánljuk. Próbára tehetik, ki mennyire ismeri ezeket az öltözködésben régen egyértelműen használt, de mára sokszor elfeledett kiegészítőket. Játékra fel! Jó szórakozást! 


Betűkavar-Fejtsd meg a kastély egykori lakóinak, használóinak a nevét!
Szereted a rejtvényes kihívásokat? Ebben a játékban összekavarodtak a betűk, most rajtad a sor, hogy a megfelelő helyre kerüljenek és kiderüljön, hogy kik használták egykor a gödöllői kastélyt! (A felület alapvetően angol nyelvű, ha rákattintasz a linkre akkor a START (jelentése: kezdés) feliratú gombra kattintva indul el a játék.)
Kellemes játékot kívánunk!

 
Már Ferenc József családjában is élt a húsvétvasárnapi tojáskeresés szokása. Az ifjú császár egyik édesanyjához írt levelében említi, hogy a nála jóval fiatalabb Lajos öccse milyen jól szórakozott a tojáskeresés során. Mária Valéria felnőttkori naplójából pedig az is kiderül, hogy Erzsébet királyné kis unokáinak Nizzából küldött Húsvétra apróságokat. A nyuszi biztosan Téged is elhalmoz csokitojásokkal, de emellett a családi sütés-főzés is az ünnep része lehet. Neked milyen édességek, sütemények a kedvenceid? Vajon szerepel közöttük olyan is, amit a császári családban is fogyaszthattak? A játékból kiderül!

Játékos kastélykvíz a Kahoot! felületen
Úgy érzed sok mindent tudsz a kastélyról? Egészen jól ismered a történetét? Azokat a személyeket, akik valamilyen módon kapcsolódtak a kastélyhoz? Teszteld a tudásodat játékos módon! (A kvíz a Kahoot! felületén érhető el, ami alapvetően angol nyelvű, a kvízhez való belépéshez, ha a linket használják, akkor egy nickname -becenév-beírása után tudnak játszani, vagy pedig a következő módon lehetséges a belépés: Challenge PIN kód: 05689124)

Állatlesen a kastélyban 2.
A kastély lakosztályaiban található állatábrázolásokból állítottunk össze egy memóriajátékot. Vigyázat! Itt nem a két pontosan egyformát kell megtalálni! 

Képrejtvények a kastélyból
Amikor Erzsébet királyné és férje, Ferenc József távol kellett hogy legyenek gyermekeiktől, rengeteg levelet, üzenetet váltottak velük, így tartották a kapcsolatot. Ezek általában postai úton jutottak el a címzettekhez, de esetenként Morze távíróval is tudtak üzenni egymásnak. Mi viszont most rejtélyes képüzenetekre bukkantunk! Rajtad a sor, hogy megfejtsd őket! Sok sikert! 


Szóvadászat
A királyi család tagjai nem csak a gödöllői kastély impozáns és gyönyörű belső terei miatt szeretettek ide utazni, egy évben akár többször is, hanem a Gödöllő környéki erdőkbe is szívesen jártak. Az erdőkben remek lehetőség nyílt, lovakkal és kutyákkal, valamint meghívott vendégek társaságában a vadászatokra. Neked is lehetőséged nyílik most vadászni, mégpedig a szavak erdejében! Találj meg minden olyan szót, amely értékes vadászzsákmány lehet számodra! Sikeres vadászatot kívánok!

Kastélyparki labirintus
A kastély ösvényein járva találd meg a kérdésekre a helyes választ! De vigyázz, mert a bokrokból veszély leselkedik Rád! A kis szellemalakok megpróbálják megakadályozni a küldetésedet! Légy résen, és ne hagyd magad elkapni!

Kastélyparki találkozások
A kastélyparkban számtalan növény és állat él. Te tudod, hogy melyek azok az élőlények amikkel itt összefuthatsz és melyek azok, amelyekkel nem találkozhatsz?
Játssz velünk és kiderül!

"Egérrágta szöveg"
Április 22-én a Föld napja mellett, egy kastélyhoz kötődő személy, a legkisebb királyi gyermek, Mária Valéria születésnapjáról is megemlékezünk (1868. április 22-én született).
Ő volt Erzsébet és Ferenc József gyermekei közül az egyetlen, aki Budán jött világra. Gyermekévei alatt, testvérei közül, ő töltötte a legtöbb időt a gödöllői kastélyban. Tudtad, hogy a naplóírás is része volt volt a napjainak? Mai játékunkban Mária Valéria elképzelt naplórészletében kell a megfelelő szavakat beillesztened, közben a napirendjét is megismerheted.

Erzsébet királyné a perzsa sahtól egy szerecsen fiúcskát kapott ajándékba, aki nagyon megtetszett neki. A kis szerecsent legkedvesebb gyermeke, Mária Valéria figyelmébe ajánlotta, játszópajtásul. Valéria így éveken keresztül napjai egy részét rendszeresen különleges játszótársa társaságában töltötte. Játssz velünk, hogy megtudd, hogy hívták a szerecsent! 
Nyomtatóbarát verzió:  Nyomtatóbarát verzió

Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia