DE EN HU
ExhibitionsProgramsConferences&CelebrationsChildren's Palace
 

Múzeumpedagógiai foglalkozások

Múzeumpedagógiai foglalkozások

Múzeumpedagógiai foglalkozások a 2012/2013-as tanévben
A foglalkozások időtartama 60-90 perc, foglalkozástól és életkortól függően.

Kérjük, hogy a kastélylátogatás előtt legalább két héttel egyeztessék a kiválasztott foglalkozást és annak időpontját múzeumpedagógusunkkal!

Jelentkezés és információ: Oravec-Kis Éva, múzeumpedagógus 28 430 864/108, vagy oravec.eva@kiralyikastely.hu

 

 

Foglalkozások az állandó kiállításokban:

 

Óvodásoknak, 1-2. osztályosoknak

Úton a mamutfenyőhöz – A kertész, Bajszint Béla kalauzolásával sétálunk a parkban, közben mesél róla, bemutatja a fákat és játékot is tanít a gyerekeknek.

Elemérrel a kastélyban – Herceg Egérváry Elemér feljegyzésein keresztül, mese és játék segítségével ismerkedünk a kastély épületével, a királyi családdal és gödöllői mindennapjaikkal.

Karácsony a kastélyban – A királyi család karácsonyaival ismerkedünk herceg Egérváry Elemér segítségével, közben az ünnepre készülődve ajándékot készítünk.

Séta a kastélyban – Élettér a kastélyban és otthon. Ezt vizsgáljuk a kicsikkel.

Minka nagyi emlékei – Főúri élet a kastélyban a Grassalkovichok idején (viselet, zene, bál)

Állatlesen Gézával – A gödöllői dombvidék élővilágával ismerkedünk távcső segítségével, gróf Gorgonzola Géza történetein keresztül.

 

3-4. osztályosoknak:

Játszva a parkról – A park jellegzetes növényeiről, nyitvatermőkről, zárvatermőkről tanulunk, botanikus füzetet készítünk.

Zörren a bokor, roppan az ág – A gödöllői dombvidék élővilága: nyulak, rókák, fácánok, vaddisznók, őzek, szarvasok sorakoznak elénk különféle módokon.

Barokk élet, főúri szórakozás – A régi főúri játékokkal, szórakozási formákkal ismerkednek meg a gyerekek a foglalkozáson.

Elemér-túra – Izgalmas játék keretében, feladatok megoldása során a gyerekek bepillanthatnak –  többek között – a királyi lakosztályokba, a királyi család életébe.

Királyfi, királylány – A király gyermekeinek sem volt könnyű az élete, hiszen a csillogás, pompa szigorú neveléssel járt együtt.

Karácsony a kastélyban – A királyi család karácsonyait idézzük meg a szeretet ünnepének időszakában, és a gyerekekkel apró ajándékokat készítünk.

 

5-8. osztályosoknak:

Parképítés – A parképítés egy külön szakma volt régen is. Mi jellemzi az egyes korszakokat? A park épületeivel, érdekességeivel, jellegzetes növényeivel ismerkedünk.

Varázslatos Gödöllő – Miért szeretett Gödöllőn időzni a királyi család? A válasz: a környék nyugalma, páratlan szépsége, élővilágának gazdagsága, remek vadászatok.

Mária Terézia: anya, császárné, királynő – Az ambíciózus királynő beszédes portréinak elemzése során elénk tárul Mária Terézia személyisége, uralkodása és maga a korszak.

Barokk pompa, főúri életA főúri élet rejtelmeiben kalandozunk a foglalkozás során, felidézzük a XVIII. századi öltözködést, lakóhelyeket és a szórakozási formákat.

Megérkezett a király! – Hogyan teltek a királyi család gödöllői napjai? Különleges élet tárul elénk a foglalkozáson.

Mozgalmas XX. század – Az elmúlt évszázad nagy történelmi eseményei: az Osztrák-Magyar Monarchia királyi időszaka, a Horthy korszak, a világháborúk és az 1945 utáni időszak emlékei is megtalálhatók a kastélyban. A csoport számára legaktuálisabbat kiemelve tárjuk fel ezeket az évtizedeket.

 

Középiskolásoknak:

Élet a parkban – A park történetét, jellegzetes növényeit ismerik meg a foglalkozás résztvevői, miközben az iskolában tanultakról tapasztalatokat szereznek.

Barokk főúri élet – Milyen volt országunk a török hódoltság után? Miért alakulhatott ilyen fényesen Grassalkovich Antal karrierje? A kérdésekre válaszolva a főúri élet részleteibe pillantunk be az interaktív foglalkozáson.

Barokk királynő, Mária Terézia – Az ambíciózus királynő beszédes portréin keresztül vizsgáljuk Mária Terézia személyiségét, uralkodását és a XVIII. századi világot.

Barokk pompa: építészet és művészet a XVIII. században – A barokk építészet, művészet jellemzőit kutatjuk és vizsgáljuk a kastély falain kívül és belül.

Ferenc József, Magyarország királya – Hazánk történetének több fordulópontja is Ferenc József osztrák császár, magyar király hosszú uralkodásához kapcsolódik (többek között az 1848/49-es szabadságharc, a kiegyezés, és a millennium). Ezeket az eseményeket tárgyaljuk a fiatalokkal a rendhagyó történelemórán, kiemelve közülük a csoport számára aktuális témát.

Fordulatos évszázad – A XX. század a kastély történetében bővelkedik eseményekben , sokszor az országos eseményekkel is összefonódva: királyi időszak, világháborúk, Horthy-korszak és az 1945 utáni időszak, mind itthagyta emlékeit a kastélyban. Ezeket fedezzük fel egy izgalmas nyomozás keretében.

 

  

Foglalkozások a Titkok, bálok, utazások – Erzsébet királyné és magyar udvarhölgyei című időszaki kiállításban (2012. június 9 – szeptember 30.)

 

l        óvodásoknak, általános iskola alsó tagozatosainak:

Herceg Egérváry Elemér az udvarhölgyek között

A kicsikkel Elemér történetein keresztül ismerkedünk meg az udvarhölgyek világával, a szokásokkal, udvari szabályokkal, illemmel, a királynéhoz fűződő érdekes történetekkel. A foglalkozáson maguk is felölthetnek egy-egy ruhadarab-másolatot a korszak udvari viseletéből, ezáltal az udvari társaság részévé válnak, a kiállítás utolsó szobájában az udvarhölgyek szalonjában játszunk tovább.

A kiállítás következő témáihoz kapcsolódik a foglalkozás: udvari reprezentáció, szépség, lovaglás, utazás, kirándulás.

 

l        általános iskola felső tagozatosainak, középiskolásoknak:

Magyarok a királyné szolgálatában

Erzsébet királyné magyar udvarhölgyei társaságában érezte magát a legjobban. Milyen is volt az őt körülvevő világ, kik voltak a királyné mellett, és mi volt a feladatuk? Mivel töltötték szabadidejüket? A foglalkozáson a résztvevők az udvari szabályok kötelékéből menekülni vágyó királyné környezetébe tekinthetnek be az udvarhölgyek történetein keresztül, korabeli ruhadarabok másolataiba öltözve, szerepjáték segítségével.

A kiállítás következő pontjaihoz kapcsolódik a foglalkozás: az udvari reprezentáció szigorú szabályai (öltözködés, viselkedés), udvarhölgyek szerepe, feladataik, levelezés, információcsere, Erzsébet királyné utazásai, kirándulásai, lovaglás.Share:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia