Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

ERZSÉBET KIRÁLYNÉ SZOBÁI, KERTJE, VERANDÁJA

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba. Az írószobában Erzsébet magyar nyelv- és történelem tanárait is megismerhetjük, az öltözőszobában pedig kedvenc elfoglaltságairól - utazás, lovaglás – kaphatunk képet. Az egykori hálószobában egy Mária Teréziát ábrázoló, egészalakos festmény függ, úgy, ahogy az még a kastélyt építtető Grassalkovich I. Antal idejében volt.
A hálószoba után következő felolvasószoba és Ferenczy Ida magyar nyelvű felolvasónő egykori lakosztály ma az Erzsébet Királyné Emlékkiállításnak adnak helyet, a királyné hazai kultuszának emléktárgyait bemutatásával.
A hálószoba és a felolvasó szoba között induló titkos csigalépcső Erzsébet királyné stukkókkal díszített, három földszinti szobájába vezetett. (A csigalépcső ma már nem rekonstruálható, helye a Horthy-bunkerbe vezető helyiség falán jelölve látható.)
Az Erzsébet lakosztálya előtti  kis előkertbe a királyné gödöllői látogatása előtt  a kertészek mindig kedvenc virágait ültették: ibolyát és árvácskákat. A szépen helyreállított előkertben látható a királyné két kedvenc kutyájának (Platon és Shadow) sírköve. Az előkertbe a királyné faverandáján keresztül juthatunk. A faverandát Ferdinand Kirschner udvari építész tervezte, elbontására vélhetően a királyné halála után került sor. 2010-ben az eredeti tervek szerint építették újjá Erzsébet királyné faverandáját.
                                                                                                                                                                   Faludi Ildikó

                                                                                                                                                                


Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia