Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

Erzsébet-kiállítás Monzában

Erzsébet, a magyarok királynéja

Erzsébet-kiállítás Monzában

 Magyarország milánói Főkonzulátusának közbenjárásával és segítségével reprezentatív időszaki kiállítást rendez a Gödöllői Királyi Kastély a monzai királyi palotában. Az Erzsébet királyné halálának 120. évfordulója alkalmából összeállított utazó kiállítás a királyné magyar vonatkozásaira fókuszál.

 

A látogatók közelebbről megismerhetik Gödöllőt, ami mindig menedéket és kikapcsolódási lehetőséget biztosított számára a legboldogtalanabb éveiben is, és a magyar udvartartását, amelynek tagjaira minden helyzetben számíthatott.

            A kiállításon a királyné és magyar környezetének eredeti, személyes tárgyait is megtekinthetik a látogatók. Emellett nagy érdeklődésre tarthatnak számot az öltözködésével divatot teremtő Erzsébet ruháinak pontos rekonstrukciói, amelyeket Czédly Mónika és Kralovánszky Mária készítettek. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által máig gyártott Gödöllő-mintás porcelánok néhány darabja idézi meg a számára egykor készített készletet.

A tárlat a gyerekek számára is tartogat felfedezni valókat, külön mesekuckó készül számukra, játékokat rejtő utazóládával, meseszőnyeggel, óriás mesekönyvvel. A felnőtteket pedig filmes és olvasósarok várja, ahol további benyomásokat, ismereteket szerezhetnek Erzsébet magyarországi kultuszának központjáról, a gödöllői kastélyról.A bemutatót nagyszabású, látványos rendezvény keretében Csiszár Jenő milánói főkonzul és Dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója nyitotta meg október 1-jén.

A kiállítást Faludi Ildikó muzeológus rendezte, az installáció Tóth László grafikus munkája. A tárlat október elsejétől november végéig látható Monzában, ezt követően a tervek szerint újabb helyszínekre utazik majd.

 Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia