Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

Ferenc József-kiállítás

I. Ferenc József, a rendíthetetlen

Időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban 2014. május 30 – szeptember 28.

 

Az Erzsébet királynéhoz közel álló férfiakat bemutató sorozat harmadik kiállítását 2014-ben az Első Világháborús Centenáriumi Emlékév keretében rendeztük meg, kapcsolódva Gödöllő városának „A Régi Ház. 1914-2014. Kezdet és vég” címmel meghirdetett tematikus évéhez. A kiállítás és a kapcsolódó programok megvalósításához így az NKA által biztosított források mellé városi és egyéb pályázati segítséget is sikerült kapnunk.

Kiállítás

A Ferenc Józsefet bemutató kiállítást az előzetes tervek szerint, minimális változtatással rendeztük meg. A bölcsőtől a trónig kísérte végig a fiatal főherceg életét az első szoba. Fontos, neveltetésének irányait is bemutató tárgyak kerültek ide: pl. magyar tanárának, Nemeskéri Kiss Pálnak a magyartanításról szóló könyve a trónörökös soknyelvű képzését illusztrálta, és igyekezett eloszlatni azt a makacs tévhitet, hogy Ferenc József csak néhány mondatot beszélt magyarul. Korai katonai képzését és érdeklődését a hadsereg rendje iránt fotók és ábrázolások, valamint egy installációs elem is jelezte: a fekete-sárga fakabátban álló, tengelyen elforgatható kockákból az 1849 előtti hadnemek egyenruháiban álló katona-figurák állíthatók össze. Az installáció a kiállítás bontása után is hasznos múzeumpedagógiai foglalkoztató elem lesz majd.

A császár és alattvalói című terem a neoabszolutista uralkodási szakaszt és az alattvalók hatalomhoz való viszonyát mutatta be, festmények, grafikák, rabmunkák és egyéb tárgyak segítségével. Az abszolutizmus hivatalnokrendszerét felidéző hatalmas íróasztalon kézbe vehető dokumentumok másolatait helyeztük el: visszaemlékezések, naplórészletek, rendőrségi jegyzőkönyv kivonata volt olvasható.

A kiegyezést megelőző évek politikai változásai, családi, emberi hatások és Erzsébet királyné erélyes ráhatása is kellett az 1850-60-as években, hogy a fiatal császár Önkényuralkodóból alkotmányos királlyá váljon. A harmadik terem ennek a folyamatnak néhány jellemző pillanatát idézte fel Pataky László festményei és mások mellett a Farkas Archívum leveleinek segítségével. Az Archívum Ferenczy Ida, Erzsébet királyné társalkodónője magánlevelezését tartalmazza, jelentős kor- és társasdalom-történeti forrásgyűjtemény, az elmúlt évben került múzeumunk birtokába. Ez az első kiállítás, ahol saját tulajdonunkként válogathattunk belőle.

„A császár igazán szereti Gödöllőt, és ezt ki is nyilvánítja minden alkalommal” írta a naplójába Festetics Mária grófnő, Erzsébet királyné udvarhölgye, és ezt választottuk a következő szoba mottójául. A gödöllői kastélyban kialakított privát világ jelentős szerepet játszott a királyi család életében az 1870-es évektől kezdve. A Bécsből kölcsönzött személyes tárgyak (cvikker, házisapka) mellett a gödöllői vadászatokat és versenyeket, valamint a királyi családot intim körben megjelenítő ábrázolások kaptak itt helyet.

„Első nála a kötelességtudás, élete a munka.” A legnagyobb terem a király uralkodással járó kötelezettségeit illusztrálta, melyeket minden időben kötelességtudóan és alaposan végzett. A reprezentáció, udvari ebédek, bálok, estélyek, hivatalos utazások, külföldi uralkodók, politikai vezetők fogadása, audienciák tartása, intézmények átadása, szoboravatások, ünnepségek, kiállítások megnyitása igénybe vették minden idejét, csak kevés igazán kedvelt elfoglaltsága volt egyben a kötelessége is, mint például a hadgyakorlatok, díszszemlék, lóversenyek, színházlátogatások. Hosszú uralkodása alatt a világ jelentősen átalakult, az ország sokat fejlődött, az agg uralkodó a „boldog békeidők” élő jelképévé vált. A fenti eseményekről készült ábrázolások és emléktárgyak adták a terem látnivalóinak zömét és olyan különlegességeket is sikerült megszereznünk, mint két Corvina azok közül, amelyeket 1869-ben keleti útja során kapott Abdul Aziz szultántól, és amelyeket Andrássy Gyula miniszterelnök által a Magyar Nemzet Könyvtárának adományozott. A becses műtárgyak bemutatásához speciális műtárgyvédelmi körülményeket biztosítottunk, és a könyvek kímélése miatt a kiállítás félidejében cserét kellett végrehajtanunk.

Az utolsó terem az első világháború két esztendejét idézte föl 1916-ig, Ferenc József haláláig. Az idős uralkodó országa és családja védelmezőjeként, népeinek atyjaként lépett a háborúba Szerbia ellen, mely szándéka ellenére az addigi legpusztítóbb háborúvá fajult. A szobában elhelyezett tárgyak a 19. századi illúzióban élő királyt és hűséges népeit mutatták. A propaganda- és jótékonysági  emléktárgyak, vivát-szalagok a hátország bizakodását közvetítették a látogatóknak, melyet a háború valós képeivel ellenpontoztuk. A teremben elhelyezett televízión a korszakkal kapcsolatos mozgóképeket nézhettek meg a látogatók: a későbbi IV. Károly esküvőjét, Ferenc József temetését és utódjának koronázását.

A kiállításhoz tanulmányokat és tárgylistát tartalmazó színes katalógus, magyar és angol nyelvű feliratok és szintén kétnyelvű audioguide-szöveg is készült. A készülékek és az elkészült szövegek később is felhasználhatóak az állandó kiállításban tartott múzeumpedagógiai foglalkozások és ismeretterjesztő előadások színesítésére. A kiállításhoz a hagyományos marketinget kiegészítő Facebook-kampány is kapcsolódott, amelyet a nyitva tartás második felében indítottunk el. A négy történész által jegyzett ismeretterjesztő cikkek és archív fotók hetente egyszer-kétszer kerültek ki a kastély honlapjára, illetve az együttműködő partnerként megnyert Múlt-kor történelmi magazin portáljára.

 

Készítette: Kaján Marianna, Kovács Éva, Oravec-Kis Éva és dr. Papházi János

A KIÁLLÍTÁS KÉPEI ALÁBB TÖLTHETŐEK LE.Csatolmányok:

- Ferenc József-kiállítás képei.pdf


Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia