Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

Klímaberendezések karbantartása

Szakmai beszámoló
Kiállító termek klímaberendezéseinek éves karbantartása
 
A gödöllői kastély kiállítási programja a magas színvonalon megrendezett, eredeti és nívós kiállítási tárgyakra épülő, részben enteriőr, részben vitrines-tárlós történeti, ill. képtár jellegű állandó kiállításokra, valamint változó tematikájú, de hasonló jellegű időszaki kiállításokra épül. Ezen kiállítások törzsét ‒ az 1995-ös alapítású Kastélymúzeum korlátozott műtárgyállománya miatt – jelentős részben magyar és külföldi múzeumokból és magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak alkotják. E tárgyak, valamint a saját anyagaink védelme fokozott felelősséget ró a fenntartó Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Közhasznú Társaságra.
Az 1996-ban átadott épületszárnyak felújításakor – bízva a kastélyépület nagyságából és zártságából adódó klimatikus „tehetetlenségében” (nagy terek, fényszegény környezet, kis évszak szerinti ingadozásokkal) – nem számoltak költséges műtárgyvédelmi eszközökkel és berendezésekkel, ám a magas látogatószámból adódó terhelés miatt már az első évben korrekciókra szorultunk e téren. Légnedvesítő készülékeket és párafaló gépet szereztünk be, UV- és hővédő fóliát szereltünk fel az ablakfelületekre, és folyamatosan figyeljük, korrigáljuk a kiállítóterek fizikai paramétereinek ingadozásait. A program több év alatt zajlott, és anyagi alapjainak megteremtésében nagy segítségünkre voltak a NKA 2005 és 2010 közötti pályázatai.
A 2009-ben indult új beruházás (Gizella és Rudolf-szárny felújítása és új múzeumi kiállító termek kialakítása) tervezésekor már kezdettől figyelemmel voltunk a műtárgyvédelmi körülményekre. Az ekkor készült klímaberendezés folyadékhűtőből és fan-coilokból áll, és fagyállóval van feltöltve, kapacitása a két kiállítótér-sor üzemeltetésére méretezett. A 2010-ben megindult, következő évre elkészült lovarda-beruházáshoz szintén terveztek klímát, amely nemcsak a lovardát, hanem az istálló feletti teremsorban elhelyezett Királyi és főúri lovaskultúra című kiállítást, valamint a vetítőtermet és a múzeumi előadótermet is ellátja. A közbeszerzési folyamat végén ide más rendszer került, mely lágyított vízzel üzemel és kapacitása rendezvény esetén a lovardában kialakított rendezvénytér hűtésére is alkalmas.
A klímaberendezések karbantartását két évre szóló keretszerződés alapján külső cég végzi. A rendszeres karbantartás a folyadékhűtő gépek megbízató működésének alapfeltétele, az első a szezon előtti, amelynek során a rendszer hőszállító közeggel (fagyálló, lágyított víz) való feltöltése, nyomásértékeinek egyéb működési paramétereinek beállítása, általános átvizsgálása, elektromos csatlakozóinak ellenőrzése és teljes körű üzemi próbája valósul meg. Ekkor történik továbbá a hőcserélő berendezések két- és négycsöves fan-coilok átvizsgálása, a szűrők átmosása, esetleges cseréje, csatlakozások (elektromos és folyadék oldali) felülvizsgálata és meghúzása, valamint a teljes rendszerre kiterjedő üzemi próbája. Biztosítja a teljes rendszer előkészítését a szezonra, ezért a karbantartás elvégzése gondoskodik a szezon alatti megbízható működésről. A második karbantartás a szezon hozzávetőlegesen fele időszakában történik, a működési paraméterek utánállítása, a folyadékhiányok utántöltése és a rendszer működési feltételek ellenőrzése történik. Mindkét karbantartási időszakra vonatkozó műszaki tartalom a keretszerződésben van rögzítve, és annak alapján történt. A harmadik karbantartás során felülvizsgálják és az időjárási viszonyoknak megfelelően téliesítik a rendszereket és berendezéseket. Erre az időszaki kiállítás lebontása és a fűtési idény kezdete között kerül majd sor. A rendszeres karbantartások díját a keretszerződés tartalmazza, összegük előre tervezhető.
Az eseti karbantartások költsége a szezon közbeni javítási igényből adódik, előre nem tervezhető összegekkel. Idén már két ilyen adódott, a rendszeres karbantartásénál nagyobb költségekkel. Az egyik a lovardai folyadékhűtő meghibásodott központi vezérlőjének cseréje volt (ami nélkül a rendszer teljesen működésképtelen, mert nem valósul meg annak a hűtött folyadéknak az előállítása, ami a hűtési folyamat alapját képezi.) A másik a színházi, illetve az 1-es 2-es szárnyak emeleti részeinek hűtéséért felelős folyadékhűtő biztonságos működéséhez szükséges áramlás-érzékelő cseréje (amely alkatrész hibája szintén teljes mértékben blokkolja a rendszer működését).
A NKA támogatásának köszönhetően mindkét berendezés az egész szezonban megfelelően működött, lehetővé téve a nagy látogatottságú állandó és időszaki kiállítások megfelelő üzemeltetését, és olyan, rendkívül kényes és sérülékeny műtárgyak bemutatását, mit Mátyás király Corvinái, melyek közül kettő a Ferenc Józsefet bemutató ez évi időszaki kiállításunkon szerepel. Reméljük, hogy az optimális műtárgykörnyezet megteremtésére irányuló erőfeszítéseink eredményeképp továbbra is nívós és érdekes, nagy látogatottságú kiállításokat szervezhetünk majd ezekben a tereinkben.
A pályázati forrás felhasználásáról készített beszámoló a www.kiralyikastely.hu/kiallitasok/szakmai oldal alatt érhető el. Közzétételét a benyújtástól számított egy évig itt biztosítjuk.
 
 
Gödöllő, 2014. szeptember 15.                                                                                              Készítette: Kovács Éva

 Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia