Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

Továbbképzés Münchenben

 A kastély múzeumpedagógusaként 2013. február 18-23. School and Science Museum: Cooperation for improving teaching, learning and discovery című szakmai továbbképzésen vettem részt Münchenben a Deutsches Museumban, ami a világ egyik legjelentősebb műszaki és természettudományi múzeuma.
A kurzuson való részvételt a Tempus Közalapítvány az Egész életen át tartó tanulás program keretében a Comenius alprogramon keresztül támogatta.
A milánói Leonardo da Vinci Múzeum munkatársai által koordinált projekt keretében a kurzust 8. alkalommal szervezték meg. A múzeumok az ismeretek, a tanulás és tanítás alapvető forrásai, amelyet a pedagógusok eredményesen használhatnak az okatás, nevelés során. Éppen ezért a kurzus célja, hogy az iskolák és múzeumok együttműködését erősítse a természettudományos oktatás színvonalának emelése érdekében.
Nagyszerű lehetőség volt arra, hogy a hazai múzeumi és múzeumpedagógiai gyakorlatok után/mellett európai példákat is tapasztalhassak. 12 országból 33 (többségében reál szakos tanár) résztvevője volt a kurzusnak, így volt lehetőség többféle nézőpont, gyakorlat, tapasztalat megismerésére, megvitatására.
A program nagyon változatos és sűrű volt, alapját a múzeumok társadalmi szerepvállalása, a hatékony múzeumlátogatás felépítése és múzeumhasználat módszerei adták. Az órákat 9-18 óra között tartották, az elméleti háttérhez sok gyakorlat, páros- és csoportmunka, együttműködési lehetőség kapcsolódott, több módszert kipróbálhattunk, hatékonyságáról meggyőződhettünk. Nagyon hasznosnak talátam, mert új, máshol működő, könnyen adaptálható módszereket, ötleteket találtam, amivel a programjainkat gazdagíthatjuk.
A pedagógusok elvárásairól árnyaltabb kép alapult ki bennem, így nagyobb segítséget tudok majd nyújtani nekik munkám során. Az egyik legfontosabb szempont azonban az, hogy a múzeumlátogatás akkor a leghatékonyabb, ha a pedagógusok a diákokat felkészítik a látogatásra ( a kérdésfelvetés megtörténik már az iskolában, a téma problematikájábal megismerkedtek) illetve a látogatás után rendszerezik a megszerzett információkat, megbeszélik tapasztalataikat. A múzeumok által kínált lehetőségek, a tény hogy a múzeumok az ismeretek forrásait őrzik, a kreatív óraszervezéshez kiváló helyszínt biztosítanak.

A kurzus nagyszerű lehetőséget biztosított a pedagógusokkal történő együttgondolkodásra, szemléletmódok találkozására, a külföldi gyakolatok megismerésére és újabb ismeretségek kötésére. Különleges élmény volt ilyen helyszínen egy nemzetközi csapat aktív tagjának lenni, az itthon szerzett tapasztalataimat, ismereteimet csoporttársaimmal megosztani és más országokban működő gyakorlatokkal bővíteni. Örültem neki, hogy sok megerősítést is kaptam, jó úton haladunk, tőlünk is tanulhatnak.
 

Oravec-Kis Éva
 2013. február 28.Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia