Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

Grafikai tárlószekrények vásárlása

Szakmai beszámoló
Grafikai tárlószekrények vásárlása a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum raktárába
 
A kastély európai uniós pályázati pénzből 2009-2010-ben felújított Gizella-szárnyban egy kisméretű raktár készült el, amelyet festmény-és grafikai raktárnak szántunk. Felszerelésére akkor nem került sor így birtokba vételére csak az idei évben, jelen pályázat felhasználásával volt lehetőségünk.

Ennek első lépéseként megvásároltuk a grafikai tároló szekrényeket, valamint a festmények, keretek, tükrök és kisplasztikák tárolására alkalmas fémpolc-rendszert. A festmények tárolására alkalmas rácsfalak felszerelésére a következő ütemben, anyagiak függvényében kerül majd sor.

A januári karbantartási időszakban rendeztük be a raktárt, majd az ide szánt tárgyakat elhelyeztük végleges helyükön. A külső raktárakból ide kerülhettek a jó állapotú festménynek, a keretek és a kisplasztikák. Több műtárgy – többek mellett a vadásztrófea-gyűjtemény fertőtlenítése még nem történt meg, ezért ezek csak ez után kerülhetnek át.

Ezzel egy időben a grafikai tárolók is „benépesültek”, bennük végre lehetséges a Kastély Múzeum gyűjteményében lévő 25 db nagy méretű birtoktérkép szakszerű és pormentes tárolása. A Grassalkovich-család egykori birtokairól a 18. század végén és a 19. század elején készült térképek rendkívül értékesek, hiszen a kastélyt építtető nemesi család levéltára jórészt megsemmisült.

Ugyancsak itt helyezzük el a kastély történetéhez kapcsolódó, főleg a 19. század közepéről származó litográfiákat, fametszeteket, térképeket. Kb. 50 db-ot, méret és technika szerinti elrendezésben.

A kastély 1996-os megnyitása óta a Múzeum Adattára gyűjti a kastélyban megrendezett események, koncertek, kiállítások plakátjait. A napjainkra több száz, eltérő méretű plakát szakszerű elhelyezése is ezekben a tároló szekrényekben történik, nagyság szerinti elrendezésben.

Az dokumentumtári és adattári anyag átválogatására még nem került sor, de néhány fiókot az ott tárolt nagyméretű oklevelek és egyéb dokumentumok elhelyezésére tartottunk fel.

A könnyebb eligazodást segíti a polc- és fiók-kataszter, melynek készítése az átrendezéssel együtt, folyamatosan zajlik. 

Jelenleg a fiókok kb 2/3-át használtuk fel, így a további gyarapodás még éveken át biztonságosan és szakszerűen helyezhető el bennük.

A pályázati forrás felhasználásáról készített fényképes beszámoló a www. kiralyikastely.hu/kiallitasok/szakmai oldal alatt érhető el.

 
Gödöllő, 2014. március 1.                                      Készítette: Kovács Éva

 


Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia