Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

Programok

Kastélybarátok Klubja 2018

Programok

A Kastélybarátok Klubja 1999 óta működő nyilvános összejövetel, mely a kastélyban évente 6-8 alkalommal kerül megrendezésre. A kastély történetével, helyreállításával, aktuális programjaival, kiállításaival kapcsolatos előadásokat szervezünk, meghívott előadóink a kultúra széles területeiről kerülnek ki: történészek, művészettörténészek, restaurátorok, marketinges szakemberek, tanárok, könyvtáros, színháztörténész, építész, amatőr gyűjtő fordult már meg nálunk az elmúlt években. A továbbiakban is szeretettel várunk minden érdeklődőt ingyenes rendezvényünkre!

További információ a
kovacs.eva [kukac] kiralyikastely.hu
címen kérhető.

 Kedves Barátaink!

 
Idén a karbantartási munkák miatt csak áprilistól folytatódik Kastélybarátok Klubja elnevezésű rendezvényünk a gödöllői kastélyban. Ám az eddig megszokottak szerint szeretettel várunk mindenkit, akit érdekel a kastély története, az aktuális kiállítások és a legújabb kutatási eredmények. Tavaszi programunkban az alábbi alkalmakat ajánljuk szíves figyelmükbe:
 
 
2018. április 16. hétfő
16.30 órakor
 
2018. május 8. kedd
17.00 órakor
 
2018. június 13. szerda
17.00 órakor
 
A Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete közgyűlése
 
 
A Grassalkovich – Esterházy-rokonság
Előadó:
Dr. Varga Kálmán történész
Terítéken a fehér arany.
Időszaki kiállítás a gödöllői kastélyban

 

 
Előadó:
Ari S. Kupsus magángyűjtő és Dr. Papházi János történész
a kiállítás kurátorai
Megemlékezés és koszorúzás Grassalkovich Antal szobránál.
Ünnepi beszédet mond: G. Merva Mária ny. múzeumigazgató
 
Mária Terézia gödöllői portréi és pozsonyi koronázási díszruhája. Egy viselettörténeti kuriózum történeti háttere.
Előadó:
Dr. Serfőző Szabolcs művészettörténész
Helyszín:
Gödöllői kastély,
Díszterem
 
Helyszín:
Gödöllői kastély,
Barokk színház
Helyszín:
Grassalkovich Antal szobra, majd
Barokk színház
 
Az előadások előtt és után most is alkalmat kerítünk beszélgetésekre, lehetőség lesz kirándulási befizetésre, és az idei önkéntes munkákra is lehet jelentkezni. (Bízunk benne, hogy az egyesületi tagok lelkes aktivitására továbbra is számíthatunk programjaink lebonyolítása során! J)
Az idei tavaszi kirándulást május hónapban Bécsbe és környékére tervezzük, várhatóan soproni szállással. Időpontjáról, részletes programjáról és költségeiről az áprilisi találkozásunk alkalmával, valamint e-mailben adunk majd tájékoztatást.
Mivel a közgyűlésen való szavazás feltétele a tagdíj befizetése, ezért kérjük kedves tagtársainkat, hogy április 10-ig szíveskedjenek esetleges hátralékukat rendezni átutalással, vagy április 11-én 14-16 óra között a kastély ruhatárában Kassainé Icukánál, esetleg más időpontban a Pátria Takarékszövetkezet pénztárában.
Rendezvényeinken minden tagtársunkat és érdeklődőt szeretettel várunk!
 
Kastélybaráti üdvözlettel:
 
 
 
Gödöllő, 2018. március 21.                                                              Kovács Éva muzeológus
 

MEGHÍVÓ
 
 
A Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete
 
évi rendes közgyűlését
 
2018. április 16-án 16,30 órai kezdettel tartja,
 
melyre ezúton tisztelettel meghívjuk.
 
Helyszín: a Gödöllői Királyi Kastély díszterme
 
 
Napirend:
1./ Beszámoló a 2017. évi munkáról és a 2018. évi tervekről.
előadó: Szlávik Jánosné elnök
2./ Hozzászólások, válaszadás.
3./ A Felügyelő Bizottság beszámolója a 2017. évi munkáról és a 2018. évi
            tervekről.
előadó: Pap Józsefné a Felügyelő Bizottság elnöke
4./ Hozzászólások, válaszadás.
5./Szavazás a beszámolók és a tervek elfogadásáról.
6./ Az egyesület életében 20 éve résztvevők és a kiemelkedő önkéntes munkát végzők jutalmazása.
 
 
Tájékoztatjuk, hogy a KÖZGYŰLÉST határozatképtelenség esetén ugyanazon napra változatlan napirenddel, és változatlan helyszínre 17 órára hívjuk össze.
Az új időpontban hozott határozatok a megjelentek számára való tekintet nélkül érvényesek.
 
Szavazásra azok a Tagok jogosultak, akik tagdíjukat 2018. évre március 31-ig, illetve a közgyűlés kezdetéig befizették. Erre 2018. 04. 11-én 14-16 óra között a kastély ruhatárában is van lehetőség Kassainé Icukánál. Jelenlegi tagdíj: rendes tag 2000 Ft, nyugdíjas és diák rendes tag 1000 Ft).
 
Kérjük, lehetőleg az alábbi számlaszámra fizessék be a tagdíjat (név, lakcímmegjelölésével): 

                        PÁTRIA TAKARÉKSZÖVETKEZET GÖDÖLLŐ               
      65100266-11061494
 
 
 
 
Gödöllő, 2018.március 21.

 

 
Beszámoló a 2017. évi munkáról és a 2018. évi tervekről
(előzetes összeállítás)
 
Beszámoló 2017-ről
 
 „Bölcsőtől a koronáig. Gödöllő a királyné városa” 2017 tematikus év keretében a városi programokkal, azon belül egyesületi programjainkkal is Erzsébet királyné születésének 180., magyar királynővé koronázásának 150.évfordulójára emlékeztünk.
 
Az Erzsébet vers- és prózamondó versenyen „Szépség – méltóság – emberség” mottóval, a királyné által megtestesített örök emberi értékekről szóló művek kerültek előadásra. Részt vettünk Erzsébet királyné szobrának koszorúzási ünnepségén is.
 
Programjaink sorában kiemelt helyet foglalt el az Antal-napi koszorúzás: felelevenítve a régi hagyományt, városi ünnepség keretében emlékeztünk meg Grassalkovich I. Antalról, a kastély építtetőjéről, valamint Mária Terézia magyar királynő születésének 300.évfordulójáról is
 
A királyi kastély nagyobb rendezvényeit – több éve már hagyományosan - tárlatvezetői önkéntes munkánkkal segítettük. Biztosítottuk a Királydombi pavilon nyitva tartását és a látogatók tájékoztatását. Az „Erzsébet királyné karácsonya” című nagysikerű rendezvényt is évek óta már a mi önkéntes munkánk teszi lehetővé.
 
A városi rendezvényekhez is csatlakoztunk: a Civil Utcában diavetítéssel egybekötve mutattuk be egyesületünk tevékenységét. Az Értékvédő Egyesület munkájában aktívan részt vettünk, az általunk vállalt védett sírok gondozását is elvégezték tagjaink. A Városi Könyvtár és Információs Könyvtár által szervezett „Parkkönyvtár” eseménysoroztában a könyvtárosokkal közösen vettünk részt.
 
Egyesületi életünk fontos része a működésünket meghatározó alapszabály megalkotása, melyet személyi változás miatt 2017-ben módosítani kellett. A Budapest Környéki Törvényszék elfogadta a változtatásokat. Az Elnökség és a Felügyelő Bizottság éves munkaterv alapján dolgozott, törvényi, adatszolgálati kötelezettségnek eleget tett.
 
A Kastélybarátok klubja nagy sikerrel működött, programjaink iránt nagy az érdeklődés. Sok érdekes előadást tartottunk a havonta, tavaly 9 alkalommal megrendezett klubesteken. Idén is szeretettel várunk mindenkit a mellékelt tájékoztatóban meghirdetett előadásainkra!
 
Egyesületi számára nagyon fontos része a baráti kapcsolatok ápolása. Az Ormosiak Baráti Köre 2014-ben vette fel velünk a kapcsolatot, azóta testvéregyesületként működünk. Az évforduló kapcsán buszos kirándulást szerveztek Gödöllőre, a Koronázási hétvége programjainak megtekintésére. A szavalóversenyre 2 különdíjat ajánlottak fel, mi pedig 3 db tomboladíjat adtunk hagyományos rendezvényükre, ahol Pap Józsefné képviselte az egyesületet.
 
 
 
 
Terveink 2018-ra
 
Az Ifjúság éve Gödöllőn, 2018 – tematikus év keretében a Szavalóversenyt a tematikához kapcsolódva hirdetjük meg.
Pályázatot adunk be – civil egyesületek, szavalóversenyre és eszközfejlesztésre (ez folyamatban van, áprilisra várható az elbírálása).
 
Továbbra is részt veszünk Gödöllő civil életében, folytatjuk értékvédő munkánkat. Kezdeményezzük a Dózsa György úti temetőben levő Honvéd obeliszk felújítását, hogy az 1848/49.es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján méltó körülmények között tarthassunk városi ünnepséget.
 
Grassalkovich Antal szobránál idén már városi ünnepség keretében koszorúzunk.
 
A Kastélybarátok Klubjaszámos érdekes klubprogrammal várja az érdeklődőket. Havonta megrendezésre kerülő programjai iránt nagy az érdeklődés, szeretettel várunk mindenkit a mellékelt tájékoztatóban meghirdetett előadásainkra.
 
Idén is szervezünk kirándulásokat, elsőként Bécsbe és a környező kastélyokba fogunk utazni májusban. Ősszel újabb két napos kirándulást készítünk elő, dunántúli műemlékek megtekintésére. Valamint több kisebb sétát a környékre, elsőként a gödöllői zsidó temetőt mutatja be Keményfi Róbert tagtársunk.
 
Közgyűlésünket 2018.április 16-án tartjuk. Alapszabályunk értelmében az számít tagnak, aki 2018.márc.31-ig, de legkésőbb a közgyűlés napján befizeti a tagdíjat (2000 Ft, 1000 Ft).
 
Tagságunk folyamatosan bővül, amit nagy örömmel fogadunk. Mindenkit szívesen látunk tagjaink sorában.
 
Egyesületünkről már elektronikusan is tájékozódhatnak a Gödöllői Királyi Kastély honlapján (www.kiralyikastely.hu/partnereink/kiállítások; Gödöllő Város honlapján pedig a www.godollo.hu/polgárok/ társadalmi szervezetek/egyesületek), valamint a Facebook közösségi oldalon (Gödöllői Kastélybarát Csoport). 
 
 
                                                        
 


A korábbi tevékenységeinkről  az éves beszámolóinkban olvashat ITT!

 
 Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllő város
MNV
Sisi út
Emberi Erőforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllői Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia