Akadálymentes verzió DE EN HU
KiállításokProgramokRendezvényhelyszínGyermekek kastélya
 

Erzsébet és Rudolf

A királyné és egyetlen fia

 
Bár Rudolf trónörököst túlbuzgó nagyanyja, Zsófia az anyjától elszakítva nevelte, majd hatéves korától nevelésére hivatkozva szinte egészen elszigetelték többi családtagjától és kortársaitól is, volt egy rövidke „közjáték” az életében, amikor megízlelhette a családi összetartozás élményét.
1865-ben a számára kijelölt nevelő brutális nevelési eszközei nemcsak testi, hanem lelki egészségét is megrendítették. A bajt egyedül édesanyja, Erzsébet ismerte fel, és közbenjárt érte a császárnál. Erzsébet határozott fellépésének köszönhetően egy mindkét szülő bizalmát élvező, kiváló pedagógiai érzékkel rendelkező katonatiszt, Latour gróf vette át nevelését, és nagykorúsága eléréséig mellette is maradt. Az általa kijelölt modern, polgári nevelés liberális, antiklerikális irányba fordította Rudolfot. Ezzel tovább erősödött az anya és fia közötti addig is meglévő külső és lelki hasonlóság, és a gyermek hálája, rajongása anyja iránt.
Az 1866-os porosz háború idején aztán volt is alkalmuk hosszabb időt együtt tölteni, hiszen Ferenc József a háborútól fenyegetett Bécsből néhány hónapra Budára küldte feleségét és gyermekeit. Erzsébet az ott-tartózkodást nemcsak nyelvi ismereteinek fejlesztésére, hanem az udvar és a magyarok egymáshoz való közelítésére is igyekezett kihasználni. A nyolcadik esztendejében lévő Rudolf tehát épp akkor tölthetett hosszabb időt anyjával, amikor az politikailag legaktívabb volt. Erzsébetet – aki Bécsben már ekkor sem örvendett nagy népszerűségnek – a magyarok körülrajongták. A kisfiú saját őszinte csodálatát és vonzalmát láthatta visszatükröződni a kötelező tiszteleten túlmenő hódolatban. A trónörökös 1866-os magyarországi tartózkodása során ismerte meg Andrássy Gyulát is, azt a nagy formátumú politikust, akit haláláig tisztelt és később egyik politikai példaképének tekintett.
A következő évben a kiegyezés és a koronázás előkészületei miatt többször Budára utazó szüleihez írt leveleiből érződik leginkább, milyen élményeket élt meg előző évben maga is: Szeretett mamám! Kezedet csókolom; be sokszor gondolok rád és a jó papára. Volt-e banderium kocsid mellet, midőn Budára érkeztél? Lakol-e még régi lakásodban? (…)Mikor lesz a koronázás? Voltál e már a papával Kochmeister villájában?(Schönbrunn, 1867. május 12.) Édesanyja általában hosszú, szeretetteljes levelekben válaszolt: Szeretett Rudolfom! Igen örültem kedves levelednek, melyet ma reggel vettem. (…) A bevonulásnál Banderium volt, a Kochmeister villában még nem voltunk. Eddig nem is lett volna időnk. Két délután lóverseny volt és tegnapelőtt Gödöllőre kocsiztunk. Igen meleg volt a kertben sétálni, tehát nem írhatom le jól, de úgy látszik, hogy eléggé terjedelmes, nagy erdőkkel körülvéve; a föld nagyon puha és homokos. Másfél óra alatt kocsiztunk oda. A tegnapi lóversenynél igen jól mulattam; kivált a parasztemberek futtatása nagyon mulatságos volt. Szép, jó lovaik vannak és mindnyájan csak szőren lovagolnak. (…)Ugyanazon lakásom van, mint tavaly; oly jól érezném magam itt, csak ti hiányoztok nekem. Most Isten veled, Szívem magzatja, Gizelával átölel szerető anyád.
A koronázás napja még nincs elhatározva. (Buda, 1867. május 13.)
Azonban Erzsébet az életében szerepet játszó férfiak számára mindig birtokolhatatlan maradt, mint egy tünékeny álom, és ez alól fia sem jelentett kivételt. 1868-ban Budán megszületett Rudolf kishúga, Mária Valéria, aki nemsokára szinte teljesen lekötötte Erzsébet anyai ösztöneit. Tíz éves „nagyfiát”, aki nagyon vágyott a már megtapasztalt családias melegség iránt, Bécsben nevelők gondjaira hagyta és leveleivel vélte enyhíteni szeretetigényét. Talán csak Rudolf korai, tragikus halála után döbbent rá, milyen sikertelenül.
                                                                                                Kovács Éva Marianna


Megosztás:  

European Royal Residences
Gödöllõ város
MNV
Sisi út
Emberi Erõforrás Minisztérium
Magyar Nemzeti Galéria
MT Zrt
SZIL-HÁZ
Új Széchenyi terv
Magyar Nemzeti Múzeum
Turisztikai Egyesület
Gödöllõi Régió Turisztikai Honlapja
MÁV Nosztalgia Kft.
Zeneakadémia